5 najboljih prirodnih preparata koji će pomoći ublažiti opekline od sunca

by | 12 lipnja, 2020

Iako svi tu lekciju već jako dobro znamo, da sunce trebamo izbjegavati jer može biti jako opasno za našu kožu, neki od nas lekcije još uvijek nisu naučili, pa tako od ljeta do ljeta ponavljamo istu stvar.

Na plaži ostajemo cijeli dan, često nedovoljno zaštićeni i u prvih nekoliko dana na moru – izgorimo. Koristite viši zaštitni faktor i ako već morate, preko njega ulja za brže tamnjenje – nikako samostalno. Iako se nekima crvena boja pretvara u lijepi preplanuli ten, bez obzira na to, takva količina sunca je opasna. Uz crvenu boju koju ćemo imati, bit ćete osjetljivi na dodire i koža će vam biti izrazito dehidrirana. No ako bez obzira na sve činjenice izgorite, nemojte se lupati po glavi, samo imajte pri ruci dobru rutinu koja će vam vratiti kožu u život. U nastavku pročitajte kojih će vam to pet prirodnih preparata pomoći instantno regenerirati kožu nakon što ste zaradili opekline na suncu, no za dugotrajniji efekt i ozbiljnije opekline potražite pomoć liječnika.

Aloe vera
Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka za liječenje ranica, prištića, opeklina i općenito poboljšavanja stanja kože. Ima prirodni efekt hlađenja i djeluje protuupalno, pa je savršeno rješenje za opekline od sunca. Istraživanja pokazuju da Aloe vera može pomoći zaliječiti opekline koje su čak do drugog stupnja, zbog svojih antioksidativnih svojstava. Također, Aloe vera ima izrazito hidratizirajuća svojstva pa vam olakšava i bol od opeklina te pomaže kod manjeg ljuštenja vaše kože. Samo pazite da koristite 100 % prirodnu Aloe veru jer neke kupovne mogu sadržavati parfeme i alkohol te dodatno naštetiti vašoj koži i opeklinama.

Zobene pahuljice
Još jedan od starijih tretmana za smirivanje kože koji ima protuupalna sredstva. Ekstrakti zobenih pahuljica pokazali su da smanjuju upalne procese na koži, hidratiziraju te smanjuju svrbež, zbog čega je idealan prirodni alat za borbu protiv opeklina. Oni s tamnijim tonovima kože možda neće imati crvenilo, no imat će sve druge simptome – vrućinu, suhoću, osjetljivost i svrbež, s čime će pomoći zobene pahuljice. Idealno je da složite kupku od zobenih pahuljica za koju možete potražiti recept online, a nakon nje nanesite proizvode za duboku hidrataciju, bez alkohola i parfema.

Hladni oblozi
Zvuči logično jer hladni oblozi na vrućoj koži pružaju instant olakšanje i pomažu stisnuti vaše žile, što posljedično pomaže s vrućinom koja vam se odvija u tijelu. Isto kao što i ledena voda pomaže opečenom području da se smiri crvenilo i bol. Iako će vam i ovi obični oblozi pomoći, možete si dodatno pomoći tako da stavite preparate za njegu tijela na nekoliko minuta u hladnjak, što će vam dati dodatni osjećaj hlađenja. Samo pripazite na to da su proizvodi blago ohlađeni, ne hladni, jer prehladni proizvodi mogu šokirati kožu, zbog čega mogu popucati kapilare.

Zeleni čaj
Već smo pisali o beneficijima zelenog čaja kad su u pitanju prištići, no on pomaže i u smanjivanju crvenima i oteklina. Ubacite nekoliko vrećica zelenog čaja u vašu kupku, koju u slučaju opeklina morate pustiti da se ohladi, pa tek onda ući u nju. Zeleni čaj ima protuupalna svojstva koja će vam pomoći obnoviti kožu i pružiti osjećaj olakšanja.

Manuka med
Manuka med ima brojne beneficije i sastojak je mnogih maski za kosu i tijelo, no jedno od glavnih obilježja mu je smirivanje upala i zacjeljivanje rana. Istraživanja su pokazala da pomaže kod upalnih procesa na koži zbog svojstava koje ima i pomaže povući fluide iz oteklih dijelova kože. Sve to su beneficiji koje koža opečena od sunca treba, a odgovarat će vam i nježna tekstura koja instantno olakšava osjećaj na vašoj koži.

Foto: Kenza , Unsplash