5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti u Baranji

by | 7 studenoga, 2020

Njezine su granice doista živopisne i dinamične – s jedne strane Drava i Dunav, s druge hrvatsko-mađarska granica, treće močvara, a četvrte vinske ceste i puteljci.

Iako više nego prije, Baranja je još uvijek potpuno nepravedno i danas jedna od zadnjih turističkih destinacija na koje se ide. Nismo ni sami sigurni zašto jer mističnost i tajne koje ona čuva ima rijetko koja pokrajina. A svaka kuća, selo i čovjek imaju svoju daleku priču. Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama. Zahvaljujući toj još uvijek postojećoj etnografskoj čaroliji, koju je moguće iščitavati s lica mještana u naseljima izvan glavnih cesta, Baranja uspijeva privlačiti, ali nikada se ne otkriva do kraja. U nastavku pročitajte pet mjesta koja morate posjetiti u Baranji.

Baranjski Maldivi
Ono s čime se općina Draž može svakako podičiti je neoskvrnjena i nezagađena priroda koja je idealno polazište za eko-turizam. Okoliš naselja koja se nalaze u Općini Draž prirodan je, čist i nezagađen s obzirom na to da u bližoj, a i daljnjoj okolici nema industrijskih pogona, te stoga omogućava obitavanje brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Zovu ga još i baranjski Maldivi. Taj prirodni biser zapravo je pješčana plaža na kojoj se možete osvježiti tijekom vrućih mjeseci. Tu imate i prelijepu šetnicu poput one u Kopačkom ritu, a izgrađen je i mol sa sjenicom.

Darda
Darda je udaljena desetak kilometara od Osijeka. Prvi se put spominje u doba Rimskog carstva, pod imenom Tarda. S obzirom na poziciju u blizini nekadašnje Murse (Osijek), bila je na prolazu mnogim trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije, Srednje i Sjeverne Europe. U središtu današnje Darde je dvorac stare mađarske obitelji Esterhazi koja je uz dvorac imala i crkvicu sv. Ivana Krstitelja. Predmet turističkih interesa tijekom ljeta su tri jezerca koja se nalaze praktički unutar mjesta. Središnje se zove Đola i na njemu je uređen kupališni i rekreacijski centar. Inače, zbog specifične noćne ugostiteljske ponude, Darda je tijekom cijele godine mamac mladima koji u tamošnje lokale stižu podjednako iz Osijeka i iz Belog Manastira.

Kneževo
Iako zapušteno mjesto i nekoć zlatna destinacija Baranje, danas derutno Kneževo nudi povratak u neka druga vremena. Tu je oaza zelenila, park Marije Kristine koji ima prelijepu arhitekturu i koji priča kako se ovdje nekada dobro živjelo. Imate u Kneževu i dvorac, staro rodilište, napušteni restoran, kino, sakralnu arhitekturu, ali i susretljive ljude koji su vam spremni ispričati sve o ovom nekoć bogatom baranjskom mjestu, a upravo u tome i je srž. Za vrijeme Rimljana u ovom je mjestu bila kolonija pod nazivom Donatium, pa je Suljoš (tako u narodu nazivaju Kneževe Vinograde) zapravo jedno od najstarijih mjesta u Baranji.

Karanac
Mjesto nadaleko poznato kao “etnoselo” posljednjih godina postalo je magnet za brojne strane i domaće turiste koji uživaju u bogatoj gastronomskoj i turističkoj ponudi. Ovdje se dobro jede, moguće je provozati se originalnim seoskim kolima i spavati u autentično uređenim sobama s pogledom na kokošinjce. U živopisnim seoskim krčmama ponuda je temeljena isključivo na domaćoj proizvodnji hrane, a zalogaje redovito prati živa ciganska glazba. Danas u mjestu živi nešto više od tisuću stanovnika, a okosnica seoskog gospodarstva je turizam. Karanac je nekoć pripadao vlastelinstvu Darda. Trećinu njegova područja pokrivali su vinogradi i šume, a mještani su proizvodili izvrsno vino. Danas uspješno čuvaju i tu tradiciju.

Batina
Još jedno od mjesta u kojima ćete se željeti povezati s lokalcima i slušati njihove povijesne priče o Batinskoj bitci ili Julki kojoj su izradili kip. Smještena uz Dunav, nudi pogled na Mađarsku i Vojvodinu, a tu je i Zeleni otok koji je poznato kupalište. Ovo mjestu na samom kraju Baranje ujedno je i svake godine mjesto motosusreta pa je tako Batina posebno popularna među bajkerima.

Foto: Pexels