5 grešaka koje radite pri tuširanju, a mogu vam oštetiti kožu

by | 20 svibnja, 2020

U teoriji, tuširanje bi trebao biti jedan od najjednostavnijih načina održavanja higijene i beauty rutine. Pustite vodu, provedete nekoliko minuta šamponirajući se, isperete i čisti ste.

No, nije sve baš tako jednostavno. Postoje određene pogreške koje radimo, a mogu nanositi štetu našoj koži. Njega kože zapravo počinje pod tušem. To vrijeme koje provedete tuširajući se, nije samo proces u kojem trebate biti nježni prema svom tijelu i koži nego i prema svom umu. Nažalost, ne postupamo svi pravilno prema svom tijelu, pa vam u nastavku donosimo pet najčešćih pogrešaka koje radimo, a nismo ih ni svjesni.

1. Prevruća voda predugo
Iako se tuširanje od 15 minuta vrućim tušem ne čini predugo, svakako je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti svojoj koži. Vruća voda na vašoj koži može ukloniti nužne lipide i proteine te se puno lakše može upaliti. Osim toga, posve je izvjesno da će vam vruća voda dehidrirati kožu.

2. Pregrubi šamponi
Često koristimo šampone koji su toliko jaki i s toliko štetnih sastojaka da se mogu usporediti s deterdžentom za pranje posuđa. I upravo takvi šamponi mogu biti razlog za suhoću i svrbež kože nakon što izađete iz tuša. Osjećaj vam mora biti čist, a ne nadražen. Pripazite da su šamponi koje koristite bez parabena, alkohola i parfema.

3. Pretjerivanje s pilinzima
Iako je piling cijelog tijela preporučljiv s vremena na vrijeme kako biste uklonili odumrle stanice kože, previše pilinga može vam nanijeti više štete nego koristi. Koža vam se može početi perutati, što znači da ste je previše iziritirali i probili sloj zaštitne barijere. Bazirajte se na pilingiranje tijela jednom u tjedan do 10 dana i nakon toga obavezno hidratizirajte.

4. Krivi način depilacije
Bez obzira na dio tijela koji depilirate, važno je da to radite pravilno. Nemojte koristiti britvicu s previše žileta, jedan do dva su dovoljna, jer s manje žileta smanjujete i mogućnost za iritacijom na minimum. Također, ne biste se trebale depilirati u smjeru suprotnom od rasta dlaka, niti preskakati uporabu pjene za brijanje.

5. Brišete se ručnikom
Koliko god da možda zvučalo bizarno, brisanje ručnikom može izazvati iritaciju na vašoj koži. Ručnik može biti grub, pogotovo kada ga potežete u svim smjerovima, stoga je bolje staviti kućni ogrtač koji će biti od materijala koji upija vodu i tako ćete se osušiti bez da oštetite ili iziritirate kožu, a zatim hidratizirajte.

Foto: Unsplash