5 ekološki osviještenih modnih brendova kojima možete nadopuniti svoj ormar

by | 22 travnja, 2020

Kad razmišljamo o zagađenju okoliša, prvo što nam pada na pamet su velike tvrtke koje se bave naftom i uljnim derivatima, koje proizvode puno smoga i uništavaju ozonski omotač.

No, koliko god je to možda teško čuti, uzevši u obzir konzumerizam i kapitalizam koji caruju svijetom u kojem živimo, u zagađenju okoliša itekako sudjeluje i industrija brze mode. Ne samo zbog toga što je proizvodnja odjeće štetna za naš planet nego proces koji industrija brze mode koristi u svojoj proizvodnji, kemikalije i otpad koji ostaju kao posljedica proizvodnje, ubija na tisuće farmera i radnika. Srećom, brendovi postaju sve više osviješteni i teže eco-friendly metodama proizvodnje koji uključuju manje štetnih bojenja kemikalijama, uporabu prirodnih materijala te uzgojem organskog pamuka bez pesticida. U nastavku smo za vas izdvojili pet eco-friendly modnih brendova koji u ovo vrijeme izolacije rade isključivo online, a odlična je vijest i to da dostavljaju u Hrvatsku.

Tought Clothing

View this post on Instagram

BRIGHTER DAYS • The natural awakening of Spring allows us to take stock and truly appreciate our surroundings. ⁠ ⁠ Our 100% hemp Miriam pieces keep you cool and comfortable in warm weather. The organic spot print was hand-painted by our design team, making it totally unique. Layer with one of our Fairtrade 100% organic cotton tees. ⁠ ⁠ Tap the link in the bio to discover the full Miriam spot print collection. Free delivery on all orders and extended returns.⁠ ⁠ •⁠ •⁠ •⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠ #wearethought #stylewiththought #sustainablefashion #sustainability #womenswear #ethicalclothing #ethicalfashion #organiccotton #tencel #bambooclothing #hempclothing #ss20 #springfashion #mindfulness #workingfromhome #smallbusiness #supportsmallbusiness #sale

A post shared by Thought (@thoughtclothing) on

Tought Clothing je londonski brend koji koristi prirodne i razgradive tkanine, organske i reciklirane materijale, a osim što su izrazito osviješteni, jako su kvalitetni, pa ne morate odjeću stavljati na pranje nakon samo jednog nošenja. Predivna pletiva, svijetle i šarene boje, stylish uzorci i politika ovog brenda, a njegove cijene natjerat će vas na shopping.

Reformation

View this post on Instagram

Sustainably made lemonade in Los Angeles.

A post shared by Reformation (@reformation) on

Brend Reformation iz Los Angelesa prepoznatljiv je po reciklaži, prirodnim materijalima, „zelenim zgradama“ i praksi koja iz proizvodnje potpuno isključuje ugljik. Ako za neki brend možemo reći da je chic i da pametno promišlja o svim modnim trendovima unutar svojih eko zgrada, onda je to Reformation koji redovito izvještava o produkciji svojih traper komada, haljina ili čak opcija za vjenčanje u kontekstu očuvanja okoliša.

People Tree

People Tree je još jedan londonski brend koji koristi organske i prirodne tkanine i boje te mu je ekologija na prvome mjestu. Osim toga, ima i FSC certifikat (FSC CoC certifikacija predstavlja potvrđivanje lanca brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekološke ravnoteže) te rade odjeću visoke kvalitete, odličnih krojeva, uzoraka i dizajna.

Boden

Globalni brend Boden potječe iz Londona, a fokusiran je na vrlo transparentnu proizvodnju odjeće od organskog pamuka. Njihova politika održivog razvoja privukla je brojne svjetske tvrtke na suradnju i partnerstva, a s obzirom na to da pokrivaju sve od odjeće za djecu, pa do one za odrasle, imaju doista široku publiku i broj potrošača diljem svijeta.

Organic Basics

View this post on Instagram

Ooh, staycation ? ⠀ @margot.guilbert

A post shared by Organic Basics (@organicbasics) on

Ako je neka država osviještena kad je u pitanju održivi razvoj i zaštita okoliša, onda je to Danska, stoga ni ne čudi da brend Organic Basics potječe upravo iz Aarhusa. Glavni fokus im je organski pamuk, održiva proizvodnja, a rade uz pomoć solarne i energije vjetra. Naravno, imaju certifikat koji potvrđuje da su 100 % eco-friendly, a već na prvi pogled vidite da ovo donje rublje jamči visoku kvalitetu. Minimalistički dizajn, kvalitetni materijali i primjenjivost u bilo kojoj prilici jamče da ćete se zaljubiti u ove must-have komade.

Foto: Unsplash, Reformation