4 brze, djelotvorne i prirodne metode za rješavanje prištića

by | 25 svibnja, 2020

Iako se s aknama i hormonalnim prištićima ne treba šaliti i treba ih tretirati iznutra i izvana, a taj proces nije kratkoročan, jednostavno dođu neki dani kada nam je prijeko potrebno imati čistu kožu, odmah i sad.

Bilo da se spremate za neki veliki sastanak, snimanje, vjenčanje ili nešto treće, moguće je da će stres napraviti svoje i uzrokovati prištiće na vašem licu. Iako ništa ne može pomoći u roku jednog dana, postoje metode kojima možete ubrzati proces i prikriti prištić koji vam je izbio. Ove metode nemojte koristiti konstantno i ne na cijelom licu kako ga ne biste dehidrirali i napravili još veći problem. U nastavku vam donosimo četiri prirodne i brze metode za saniranje prištića.

Ulje čajevca
Ulje čajevca vrlo je dobro poznato kao ono koje se bori protiv bakterija i smanjuje upalne procese na koži. Jedno je istraživanje dokazalo da je petpostotni uljni gel od čajevca zapravo pet puta učinkovitiji u borbi protiv prištića i jednako učinkovit kao petpostotni benzoil-peroksid koji se koristi u liječenju akni. No, ulje čajevca može uzrokovati suhoću kože, iritaciju i svojevrsne opekotine ako se nanosi direktno na kožu, zbog čega s njim treba rukovati jako oprezno.

Kako ga koristiti?
Ovisno o količini koju ćete koristiti – stavite 1/10 čistog ulja čajevca i ostalo razrijedite vodom. Namočite blazinicu u tekućinu i nanesite direktno na prištić. Nakon toga obavezno nanesite kremu za lice ili hidrataciju te ponovite proceduru maksimalno dva puta dnevno.

Esencijalna ulja
Osim čajevca, postoje još brojna druga ulja koja odlično i brzo rješavaju upalne procese na koži – ulje cimeta, ruže, lavande i klinčića. A mogu pomoći i ružmarin i limunska trava. Ipak, neka od najučinkovitijih ulja sudeći po istraživanjima jesu ulje klinčića i bosiljka, koja pomažu brže od benzoil-peroksida. Također, ne smijete ih koristiti same, nego ih je potrebno razrijediti vodom.

Kako ga koristiti?
Ovisno o količini koju ćete koristiti – stavite 1/10 čistog ulja koje izaberete i ostalo razrijedite vodom. Namočite blazinicu u tekućinu i nanesite direktno na prištić. Nakon toga obavezno nanesite kremu za lice ili hidrataciju te ponovite proceduru maksimalno dva puta dnevno.

Zeleni čaj
Mnogi ljudi piju zeleni čaj zbog zdravstvenih razloga, ali jeste li znali da on može pomoći i ako se nanosi direktno na kožu? On sadrži sastojke koji su poznati u borbi protiv upalnih procesa i prištića, kao i antioksidans koji će pomoći u regulaciji lučenja sebuma i putu do čišće kože. Postoje brojni proizvodi online koji sadrže zeleni čaj, ali možete napraviti i DIY.

Kako ga koristiti?
Kupite zeleni čaj u rinfuzi, napunite bombicu i pustite 3-4 minute u vrućoj vodi. Pričekajte da se ohladi i tada ga blazinicom nanesite na lice (ostavite da stoji s blazinicom) ili uzmite bočicu sa špricerom i pošpricajte po licu. Ostavite da stoji 10-ak minuta ili preko noći i isperite lice vodom. Nanesite jednom do dva puta dnevno, a ostatak čaja do dva tjedna možete držati u hladnjaku.

Hidratacija Aloe verom
Ova tropska biljka sadrži u svojim listovima gel koji se uspješno bori protiv bakterija, smanjuje upalne procese i brže zacjeljivanje ožiljaka. Upravo zbog toga odličan je suputnik u borbi protiv psorijaze, osipa, opeklina i rezova, pa i prištića budući da sadrži salicilnu kiselinu, sumpor, lupeol, cimetna kiselina i brojne druge sastojke. Što je veća koncentracija Aloe vere u proizvodu, veći je efekt u borbi protiv prištića. Iako toliko djelotvoran nije sam i čisti gel, u kombinaciji s uljem klinčića i bosiljka, dobit ćete najbolji mogući tretman.

Kako ju koristiti?
Žlicom izvadite gel iz biljke. Pomiješajte s malo ulja klinčića i bosiljka te nanesite na kožu ili prvo nanesite neki od prethodnih tretmana, a preko toga čisti Aloe vera gel. Ponovite 1-2 puta dnevno.

Foto: Instagram, Unsplash