3 signala da ne pijete dovoljno vode

by | 27 svibnja, 2014

Možda niste znali, ali žeđ nije jedini pokazatelj da je vaš organizam dehidrirao, odnosno da mu nedostaje tekućine. Tijelo vam šalje signale da je vrijeme za čašu vode na razne načine.

v

Tijelo tijekom ljetnih vrućina i pretjeranog znojenja brzo gubi vodu koja mu je prijeko potrebna. A ako tijekom paklenih vrućina ne pijete velike količine tekućine, organizam može vrlo brzo dehidrirati.

Također, vjerojatno niste znali, ali žeđ nije jedini simptom koji jasno pokazuje da trebate piti više vode, već vas vaše tijelo o tome obaviještava na još nekoliko načina.

Slijedeći simptomi koje predstavlja fiziolog Greg Justice jasno pokazuju da ste dehidrirali, pa ako ih osjetite znajte da je vrijeme da poduzmete nešto po tom pitanju.

Glavobolja

Organizam stalno gubi tekućinu, a s njom odlaze i soli. Mozak je osjetljiv na te promjene i upravo to je okidač za glavobolje. Što više tekućine nedostaje organizmu, glavobolja je time jača.

Što više tekućine izgubite, to se više smanjuje volumen krvi zbog čega u mozak dopire manje kisika pri čemu se šire krvne žile i glavobolja postaje još gora“, kaže Justice.

Izrazito žuti urin

Kada urin požuti, vrijeme je da prošetate do kuhinje i natočite čašu vode. Urin osobe koja pije dovoljno tekućine proziran je, a žuta boja ukazuje na to da je u mokraći previše otpadnih tvari.

Kad ste dovoljno hidratizirani, toksini i ostale tvari lako se izlučuju iz organizma, ali ako ne pijete dovoljno vode, zadržavaju se u organizmu“, pojasnio je fiziolog Greg.

Zatvor

Voda pomaže protoku tvari kroz crijeva i njihovom izbacivanju iz vašeg tijela, pa ako organizam ne dobiva dovoljno tekućine, niti vi nećete imati redovitu stolicu“, zaključuje Justice.

Izvor: Mojezdravlje.ba