3 navike koje su mi donijele organiziranost, slobodno vrijeme i osjećaj ispunjenosti

by | 23 veljače, 2021

Dolaskom puberteta, koji je kod mene uzeo maha tek u drugom polugodištu prvog razreda srednje škole, organiziranost i predanost pri obavljanju zadataka postali su dio prošlosti.

U srednjoj sam se školi nevjerojatnom brzinom pretvorila u profesionalnu prokrastinatoricu, čiji je moto bio: “Ma, ostavit ću to za kasnije”. Često bi se to “kasnije” pretvaralo u “prekasno” i počela sam primjećivati kako predano radim samo na onim stvarima koje me istinski zanimaju i ispunjavaju. Danas, kad nam mediji, moderni gurui i knjige za samopomoć neprestano šalju poruku kako ne trebamo raditi ništa što ne želimo, još je lakše odustajati od stvari, poslova i zadataka koji nam ne unose sreću u životu. I dok je svijet u kojem ne radimo ništa što ne volimo sjajna ideja, istina je ipak nešto drukčija. Čak i u poslu koji neizmjerno volimo postoje dosadni, naporni i teški dijelovi.

Te dijelove (i dane kada nam se ništa ne da) jednostavno ne možemo izbjeći. Imamo ih svi. S obzirom na moju kroničnu i profesionalnu prokrastinaciju te posao od doma, koji je uglavnom bio lišen striktnih termina, rokova i konvencionalnog načina rada, svoje bih zadatke ostavljala za zadnji tren. To bi mi odugovlačenje oduzimalo slobodno vrijeme te bih se dovodila u stanja stalnog stresa, koji je itekako utjecao na moj svakodnevni život.

Pandemija i život s restrikcijama dodatno su utjecali na sve to pa su mi se dani pretvorili u stalno odugovlačenje i razvlačenje jednog zadatka na gomilu sitnih koji su znali potrajati do odlaska u krevet. Rješenje ovog nezdravog načina rada pronašla sam u tri aktivnosti, koje su u moj život unijele bolju organiziranost, više slobodnog vremena za sebe te osjećaj sreće i ispunjenosti.

Promijenjene navike spavanja

S obzirom na to da moj posao nije zahtijevao rano buđenje, budila bih se u periodu između 09:30 i 10:30. To mi je ostavljalo vrlo malo prostora za ostale aktivnosti i hobije jer bih kasno doručkovala, kasno prionula na posao i kasno završila. Ako svemu tomu dodam i obavezno odugovlačenje, dan mi uglavnom završi odlaskom u krevet s Laptopom u krilu i obavljanjem posljednjeg zadatka, koji sam mogla riješiti 10 sati ranije. Shvativši da takvim načinom rada nikada neću imati slobodnog vremena za sebe te za obavljanje dodatnih poslova kojima se želim posvetiti, odlučila sam buditi se u 06:00 te lijegati u 22 sata. (Pročitajte: Odgađanje spavanja fenomen je od kojeg nesvjesno pati sve više ljudi, naučite kako ga se riješiti)

Pomodoro tehnika

S obzirom na to da mi se događalo da unatoč ranom dizanju i dalje odgađam obavljanje zadataka, odlučila sam pronaći tehniku obavljanja zadataka koja će mi najbolje odgovarati. Za mene je to Pomodoro tehnika, prema kojoj neki zadatak obavljate 25 minuta te uzimate 5 minuta odmora nakon toga. Dvadesetpetominutno obavljanje zadataka ponavljate 4 puta, a nakon 4. puta uzimate pauzu od sat vremena. S obzirom na to da često imam problem s koncentracijom, 25-minutno obavljanje s 5-minutnim pauzama savršen je omjer za mene. Pomoću pomodoro tehnike poslovne zadatke i obaveze rješavam puno brže te mi ostane velik dio dana za slobodne aktivnosti. (Pročitajte: Teško se koncentrirate i ne ispunjavate obveze na vrijeme? Riješite to pomoću ove tehnike)

Fizička aktivnost

Oduvijek sam imala čudan odnos s vježbanjem. Svaka vrsta treninga držala me zainteresiranom vrlo kratko, a onda bih odustajala te uzimala duge pauze. Čitajući o upornosti te redovnim treninzima, često bih nailazila na informaciju o ljubavi prema aktivnosti koju izvodiš. Jednostavno rečeno, ako nas neka vrsta treninga ne zanima i ne ispunjava, velika je vjerojatnost da ćemo od istog odustati. Kada sam pronašla ljubav i sreću u vožnji koturaljki, moj se stav prema treniranju promijenio, a vožnja na koturaljkama postala mi je najdraži dio dana. Redovita fizička aktivnost donosi mi energiju, ispunjenost, mirniji um te veće samopouzdanje. Koturaljke su mi postale najdraži hobi te jedan od razloga zbog kojih se što prije želim riješiti svih obveza u danu. (Pročitajte: Kako su me koturaljke naučile biti ustrajnom te prihvatiti strah od pada)

Foto: Helena Lopes/Unsplash