3 dizajnerska trika kojima ćete proširiti mali životni prostor

by | 1 listopada, 2020

Ako živite u malom prostoru, morate znati da se gotovo svaki slobodan centimetar cijeni i iskorištava.

No pogreške kod iskorištavanja malog prostora česte su, a znanje o vizualnom te praktičnom proširenju su minimalne. Ograničen broj boja (ne treba ih biti više od tri), svijetli i hladni tonovi, ogledala i minimalistički namještaj nisu jedine stvari zapisane u knjigu trikova. U nastavku vam donosimo tri dizajnerska trika koja će olakšati i uljepšati život u malenom stanu.

Organizacija

Velika pogreška vlasnika malih stanova je loša organizacija. Dobro posložene namirnice u kuhinji, knjige, odjeća te dobar raspored u stanu omogućit će vam da se ne osjećate stisnuto. Prostor u kojem je sve natrpano daje osjećaj gušenja. Ako imate takav osjećaj, pokušajte reorganizirati položaj namještaja u stanu, dodati police te presložiti stvari koje posjedujete.

Više nije manje

Više je manje jednostavno ne vrijedi za male prostore. Kada je mala prostorija prazna, lakše je uvidjeti njezinu veličinu. Nemojte pretrpavati prostor, no nemojte ni štedjeti na namještaju. Kupite multifunkcionalan namještaj, krevet ispod kojeg imate ladice te ne štedite na vertikalnim policama. Nemojte zaboraviti da su tri bitne stvari kod malih prostora – tepih, svjetlo te boje. Nemojte pretjerivati s bojama, tri će biti dovoljne i neka budu svijetli i hladni tonovi.

Biljke su uvijek dobrodošle

Dizajnerski trik za koji mnogi ne znaju jest to da zelenilo i bilje, uz oživljavanje prostorije, daju i prividnu prostornost. Osim toga, biljke će u kombinaciji s dobrim bojama i uređenjem svakom domu dati nešto posebno.

Foto: Patrick Perkins/Unsplash