12 ZABAVNIH ČINJENICA o animiranom dječjem klasiku “Ljepotica i zvijer”

by | 14 studenoga, 2016

“Ljepotica i zvijer” animirani je film koji su 1991. režirali Gary Trousdale i Kirk Wise, a producirao Walt Disney Pictures. Zasniva se na francuskoj istoimenoj bajci koju je napisala Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Nakon premijere 1991. filmom je bila oduševljena i kritika i publika, a 1994. “Ljepotica i zvijer” postao je prvi Disneyev film koji je adaptiran u broadvejski mjuzikl.

 1. Walt Disney pokušao je adaptirati “Ljepoticu i zvijer” u film dvaput. Prvi pokušaj bio je 1930., i onda opet 1950. Odustao je, jer su pisci tvrdili da je priča prezahtjevna za adaptaciju.
 2. Glen Keane, animator, htio je da zvijer ima karakter, da se temelji na nečem stvarnom. Tako je inspiraciju pronašao u gorili koja ima „snažno čelo“, bivol je služio za kreiranje oblika glave i određene tuge zbog načina položaja glave, i lav kao inspiracija za grivu. Zvijer također ima kljove svinje, medvjeđe tijelo i noge vuka.
 3. 600 Disneyevih animatora i umjetnika radilo je na filmu ukupno četiri godine.
 4. Prema riječima producenta Dona Hahna, gospođa Potts izvorno je nazvana gospođa Chamomile, ali u dogovoru sa skladateljem Howardom Ashmanom, promijenili su ime u gospođa Potts, jer se lako rimuje. Isto se dogodilo s Lumiere, koji je originalno nazvan „Chandal“, ali je ubrzo promijenjen u Lumiere, u čast braći Lumiere.
 5. Belle je najstarija Disneyeva princeza. Ona je zapravo jedina princeza koja je u dvadesetima, sve su ostale princeze tinejdžerice.
 6. Scenaristica Linda Woolverton zamislila je Belle kao ženu koja želi napraviti nešto umjesto da zauvijek čeka princa.
 7. Angela Lansbury (gospođa Potts) naslovnu pjesmu snimila je iz prvog pokušaja.
 8. Chip je trebao imati samo jednu rečenicu u filmu. Prema Moviefonu, najslađi lik na svijet ostao je u filmu duže zato što je dječak koji mu je dao glas impresionirao producente pa su njegovu ulogu u filmu proširili.
 9. Film “Ljepotica i zvijer” dobio je dva Oscara – za najbolju izvornu pjesmu (“Beauty and the Beast” Alana Menkena i Howarda Ashmana) i najbolju glazbu (Menken), a bio je nominiran i za najbolji film, čime je postao prvi dugometražni film nominiran u toj kategoriji u povijesti.
 10. Cogsworth navodno nije trebao biti tako romantičan. U sceni gdje zvijer pita Cogswortha i Lumierea o romantičnoj stvari koju može napraviti za Belle, Cogsworth odgovara: „Pa uobičajene stvari, cvijeće, čokolada, obećanja koja ne možeš ispuniti.“ David Ogden Stiers, koji je posudio glas Cogsworthu, improvizirao je tu rečenicu i producentima se toliko svidjela da su je zadržali.
 11. Klasični Mickey Mouse geometrijski je lik složen od tri dobro smještena kruga, a prema Mental Flossu, oni postoje skriveni u nekoliko Disneyevih filmova i poznati su kao “skriveni Mickeys”. U filmu “Ljepotica i zvijer” možete jedan takav pronaći u knjižnici.
 12. Za ulogu zvijeri na audiciji je bio Regis Philbin, ali ulogu je dobila bivša teen zvijezda Robby Benson.

ANTONIA BARIŠIĆ