10 NAJLJEPŠIH HRVATSKIH OTOKA za ovogodišnje idealno ljetovanje

by | 11 srpnja, 2017

Povezana slika

Pripadate li onoj skupini ljudi koja u vrućnim ljetnim danima želi pobjeći od gradske vreve i gomile turista? Idealno! Za vas smo izdvojili 10 otočića Jadranske obale koje morate posjetiti.

Slikovni rezultat za lopud

Lopud
Otok Lopud je udaljen samo sat vremena vožnje od Dubrovnika, ali dovoljno udaljen od gradske buke. Prekrasni panoramski pogledi na planine i duboko plavo more oduzimaju dah. Na otoku živi 220 stanovnika, a površinom ima samo 5 km2. Idealan je za pješačenje uz more, večeru u obližnjim restoranima, shopping u buticima i drugim sličnim aktivnostima.

Slikovni rezultat za otok Sveti Nikola

Sveti Nikola
Sveti Nikola je najsjeverniji otok Hrvatske. Za njega su karakteristične borove šume i kristalno čista obala, no otok je nenaseljen, osim hotelskog naselja, izgrađenog 2015. godine. Svatko može posjetiti otok vožnjom brodom iz Staroga grada Poreča. Otok ima plaže s Plavom zastavom, a zaštićeni morski park nudi izvrsno iskustvo snorkellinga. Također se u srpnju i kolovozu mogu vidjeti dupini. Otok je nekoć bio u privatnom vlasništvu mletačke trgovačke obitelji, koja je sagradila elegantni dvorac i obnovila svjetionik iz 14. stoljeća, ujedno i najstariji svjetionik u Hrvatskoj.

Slikovni rezultat za Veliki Brijun

Veliki Brijun
Brijuni su nekoć bili omiljeno odmaralište bivšeg jugoslavenskog predsjednika Tita. Nakon njegove smrti, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom. Popularan je među izletnicima koji traže put to najvećeg otoka Velikog Brijuna, koji se nalazi 20-ak minuta vožnje od grada Fažane. Međutim, bez stalnih stanovnika, mjesto postaje mirno utočište nakon što isplovi posljednji trajekt. Otok je prepun valovitim poljima, gustim šumama, a okružen je i skrivenim uvalama. Nudi puno toga za istraživanje poput tragova dinosaura, rimskih ruševina, botaničkog vrta, ornitološkog parka, safari parka i slično. Potonji je dom mnoštva egzotičnih životinja koje su svjetski socijalistički vođe darovale Titu.

Slikovni rezultat za Susak

Susak
Tri sata vožnje katamaranom iz sjeverne riječke luke, Susak je jedinstven otok u Hrvatskoj jer je gotovo potpuno pješčan. Nema ceste ni automobila, samo svilenkasto meke staze koje se pružaju otokom, često okružene slatkim mirisnim grmljem. Ima manje od 150 stanovnika, ali je postao središte održavanja festivala međunarodni umjetnosti, Susak Expo. Ovaj neobičan pothvat pokrenut je 2006. godine s idejom stvaranja suvremene umjetnosti. Sljedeće izdanje održat će se u ljeto 2018. godine. 

Slikovni rezultat za Silba

Silba
Silba je ekološki osviješten otok na kojemu nema automobila i hotela, a tijekom srpnja i kolovoza nema ni biciklista. Otok kojim je vladala Republika Venecija sve do 19. stoljeća nalazi se na sat i pol udaljenosti od Zadra. Aktivnosti na otoku uključuju penjanje na Toretu i prekrasan pogled s panoramskog tornja. Jutarnje sate provedite u vožnji mirnim uvalama sjeverne ili istočne obale, a za one koji se žele posvetiti sportu, na Sotorišću se nalazi odbojka na pijesku.

Slikovni rezultat za Kornat

Kornati
Oko 89 malih otoka čine kornatski arhipelag, nacionalni park južno od Zadra. Pokriveni kadulom, maslinama i smokvama, glavna otočna kornatska zemlja strogo je zaštićena, kao i njezino more. Mornarima se naplaćuje visoka naknada za posjet (od 32 € po danu, ovisno o veličini broda). Postoji samo devet zona gdje je dopušteno organizirano ronjenje. No, za posjetitelje koji žele uživati u suncu, moru i tišini je idealno, ali valja napomenuti da ovaj otok ima samo nekoliko privatnih kuća za iznajmljivanje.

Povezana slika

Šolta
Šolta se može vidjeti sa splitske šetnice uz obalu i iako se nalazi na listi prioriteta svakog posjetitelja grada Splita, turiste ćemo rijetko vidjeti na ovom otoku. Kratka polusatna vožnja katamaranom i tamo ste. Na zapadnom dijelu otoka, ovo nekadašnje ribarsko odredište prepuno je borovom šumom i “okrunjeno” starim dvorcem koji je preuređen u luksuzni hotel. Posjetiteljima se preporučuje da ostave mjesta u svojim kovčezima za ekstra djevičansko domaće maslinovo ulje, grožđe, lokalno vino ili med.

Slikovni rezultat za otok Sveti Klement

Sveti Klement
Hvar je slavno odredište brojnih poznatih zvijezda poput Georgea Clooneya i Beyoncé. No, pet minuta udaljeni otočić Sveti Klement pravi je raj. Godine 1906. botanist Eugen Meneghello pretvorio je ovaj otok u vlastiti tajni vrt i posadio ružmarin, lavadnu i ljiljane. Nedugo zatim je otvorio gostinjsku kuću, koju danas možemo vidjeti u obliku kampa s bungalovima čiji su vlasnici upravo njegovi pra- praunuci.

Slikovni rezultat za Biševo

Biševo
Južno od dalmatinskog otoka Visa nalazi se Biševo. Ne samo da je površinom malen, nego je najudaljeniji nastanjeni otok hrvatskog primorja. Najpoznatiji je po Modroj Špilji, do koje se može doći samo brodom. Posjetite špilju tijekom kasnog jutra kako biste doživjeli eksploziju srebra i kobalta budući da se zrake sunca odbijaju od njegovog unutrašnjeg vapnenca. Zatim istražite izolirane uvale otoka Biševa, čije je more dom kolonije dupina i morskih kornjača.

Slikovni rezultat za Proizd

Proizd
Na zapadnoj obali Korčule, Proizd je posve nenaseljen, što ga čini idealnim otokom za bijeg od ljetnih gužvi. Uživajte u poludnevnoj vožnji brodom iz korčulanske luke Vela Luka. Pješačke staze sa suncem, ukrašene parfemiranom makijom, mogu se pronaći na otoku. Iskusite piknik na bijelim šljunčanim plažama Proizda, od kojih je najpoznatija sjeverna plaža Bili Bocija.

Emma Matković