10 najčešćih pogrešaka koje radimo prilikom uređenja interijera

by | 13 lipnja, 2014

Nekoliko manjih izmjena u vašem životnom prostoru mogu potpuno promijeniti njegov izgled. Ako znate što trebate raditi, vaš dom se od skučenog i kaotičnog prostora može pretvoriti u pravu oazu mira. Da biste dobili organizirani i umirujući prostor, pročitajte ovaj tekst. Pomoći će vam uvidjeti u čemu griješite.

uredjenje1

Nemojte trpati previše namještaja

Vrlo lako se može dogoditi da vam se soba pretvori u deponiju namještaja. On mora popuniti prostor tako da bude i estetski privlačan i funkcionalan. Trebalo bi ostaviti dovoljno prostora za neometano kretanje. Soba nikada ne treba izgledati i biti skučena. Ako je to slučaj s vašom sobom, izbacite višak namještaja i vidite hoće li to pomoći.

Rasporedite namještaj

Ponekad nije problem u količini namještaja već u njegovom rasporedu. Ako prostor izgleda skučeno i nakon što ste napravili nekoliko različitih rasporeda, izbacite višak nameštaja. Bit ćete iznenađeni koliku razliku taj potez može napraviti. Previše namještaja, uz to što sobu čini vizualno manjom, može otežati kretanje u prostoru.

Ne pokušavajte uklopiti elemente na silu

Premali namještaj može učiniti vaš prostor neuravnoteženim i čudnim, i izgledom kao kuća za barbike. Isto tako, ogroman namještaj će uvjetovati da on djeluje skučeno.

Prije nego što izbacite namještaj i, još bitnije, prije nego što se odlučite za kupovinu novog, bilo da je u pitanju krevet, stol, ormar- izvršite sve neophodne premještaje. Izmjerite dimenzije i prostora i namještaja. Može vas skupo koštati ako to ne učinite.

Ne uređujte previše

Nema potrebe za pretjerivanjem u dekoraciji interijera. Manje je više. Osjećaj balansiranosti, reda, pokreta i mira ključan je za uređenje bilo kojeg prostora. Kada ima previše detalja, narušava se osjećaj reda. Ovo se može ispraviti uklanjanjem nekoliko stvari.

Podijelite stvari koje posjedujete u tri kategorije:

  • Stvari koje su neophodne
  • Stvari koje su važne
  • Stvari bez kojih možete

Izbacite sve bez čega možete. Ako je potrebno, ponavljajte sve dok ne dobijete dobro izbalansiran prostor.

Ne budite žrtva lošeg osvjetljenja

Osvjetljenje je ključno. Ono je jedno od najvažnijih aspekata dizajniranja interijera. Vaše prostorije trebale bi imati što više prirodnog osvjetljenja.

Nemojte blokirati sunčeve zrake lošim rasporedom zavjesa. Čak i oblačan dan pruža dovoljno prirodne svjetlosti. Da biste povećali efekt, namjestite ogledala tako da se izvor svjetlosti odbija od njih.

Osim prirodne, trebat će vam još neki izvor svetlosti. Lampe odgovarajuće veličine postavite na prava mjesta. Svjetlo treba biti dovoljno jako da možete normalno obavljati sve vaše poslove, ali ne toliko jako da zasljepljuje. Lampione i plafonjere trebalo bi postaviti gdje god je to moguće.

Ne uzimajte namještaj dok ne odaberete boju zidova

Najlakše rješenje je da prvo izaberete boju namještaja i, u skladu s tim, odaberite boju kojom ćete obojiti sobu. Ako je ikako moguće, zatražite od prodavača nameštaja uzorak tkanine. Nakon toga, nabavite nekoliko uzoraka boje i usporedite je s tkaninom.

Danas je pomoću računalnog softvera lako dobiti bilo koju boju, ali treba provjeriti kako se ona ponaša pod utjecajem prirodnog svjetla. Ostavite uzorak da se osuši i odstoji 24 sata prije nego što se odlučite za završnu boju.

Ne kupujte više nego što vam budžet dozvoljava

Ne kupujte previše stvari. Ne kupujte sve odjednom. Nemojte trošiti novce koje nemate. Napravite budžet i držite ga se. Dobro uređen prostor zahtjeva vrijeme i najbolje je kupovati u etapama.

Niste dovoljno raznovrsni

Nemojte kupovati sve u jednoj prodavaonici. Želite da je sve usklađeno, ali ne i jednolično. Dobro uređen prostor mora imati karakter, a to se ne može postići ako sve izgleda isto.

Zavjese su prenisko postavljene

Prenisko postavljene zavjese su često plod neiskustva. Dignite ih što bliže plafonu. Tako će soba djelovati više i veće. Nisko postavljene zavjese poremetit će proporciju sobe i blokirati izvor sunčeve svjetlosti.

Ne prislanjajte nameštaj uz zidove

Ovu pogrešku najčešće rade početnici. Namještaj mora biti uklopljen ako želimo intiman prostor pogodan za ugodno ćaskanje. Grupirajte namještaj tako da omogućava slobodno kretanje i dobar protok. Takvom kompozicijom namještaja dobivate izgled scenske postave.

Ne kažemo da namještaj ne treba stajati uz zidove uopće, ali ne treba ići niti u drugu krajnost. Ukoliko ne planirate veliku zabavu s plesnim podijem u centru sobe, nema potrebe za takvim rasporedom.

Nemate fokusnu točku

Fokusna točka je točka fokusa oko koje se sve vrti i uvjet je stvoriti osjećaj reda i direkcije. Neka to bude nešto što želite da gosti prvo ugledaju kada uđu u prostoriju. Ne treba biti nešto veliko, već upečatljivo.

Može biti kamin ili neka slika na zidu. To treba biti početna točka koja će biti nastavak za sve ostalo što se nalazi u prostoriji. Soba će biti uravnotežena i dobro organizirana.

Autor: Life Content