Categories Business

UDRUGA PINK LIFE OBILJEŽILA SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Sutra je Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Povodom toga, Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) jutros je održala akciju na Cvjetnom trgu. Akcija je održana s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Članovi Udruge putem edukativnih letaka informirali su građane o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u tome su im pomogle brojne osobe iz javnog života. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Uduge P.I.N.K. u 2018. godini je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Ovoj akciji danas su se na Cvjetnom trgu pridružili Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva i izaslanik Ministra Kujundžića, Ana Stavljenić-Rukavina, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, Davor Bernardić, Višnja Ljubičić, Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Ivana Portolan, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mladen Bušić, ravnatelj KB „Sveti Duh“, Zvonimir Šostar te mnogi drugi.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Ova akcija ima za cilj da putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Jako je važno stalno ukazivati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka, kako bi smanjili stopu smrtnosti, povećali izlječenje i poboljšali kvalitetu života oboljelih. Kod nekih vrsta raka ranom dijagnostikom i liječenjem možemo postići značajno poboljšanje preživljenja i kvalitete života. Zato je bitno naglašavati važnost nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice kako bi se postigao što veći odaziv na navedene preglede.

Kod drugih vrsta raka prevencija može imati značajnu ulogu. Tako kod karcinoma pluća edukacija o štetnosti pušenja i rizika nastanka karcinoma pluća može utjecati na smanjenje incidencije ove bolesti. Općenito zdrave životne navike, pravilna i zdrava prehrana kao i tjelovježba također mogu smanjiti incidenciju nekih vrsta raka. Poznato je i da pretilost, prekomjerno konzumiranje alkohola, suhomesnatih proizvoda i sl. također predstavljaju rizične faktore za pojavu nekih vrsta raka. Sve ove edukacijske programe trebalo bi što ranije i u dovoljnoj mjeri uključiti u obrazovni sustav kako bi postigli što bolju edukaciju u društvu o važnosti zdravih životnih navika, prehrane, bavljenja sportom i redovitoj brizi o osobnom zdravlju“, objasnio je dr. Krešimir Martić.

Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj. Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka. Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 27,9% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 21434 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb 2016). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka. U 2016. godini u Hrvatskoj je umrlo 14 360 osoba od raka, odnosno 344 na 100 000 stanovnika (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2016. godini, Zagreb 2017). Razlika je to nažalost od prošlih brojki prema kojima je od raka umrlo 13939, odnosno 330 na 100 000 stanovnika.

U ženskoj populaciji najčešći su: rak dojke( 26%), rak traheje bronha i pluća (8%), rak kolona (8%), rak maternice (6%).

U muškoj populaciji najčešći su: rak traheje bronha i pluća (19%), rak prostate (15%), rak kolona (10%), rak rektuma rektosigmoida i anusa (7%), rak mokračnog mjehura (7%).

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 340 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016).

Akcija se odvija pod pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu