Znate li koji su znakovi da pretjerujete sa seksom?

by | 27 studenoga, 2020

Pojedina istraživanja pokazuju da prosječna odrasla osoba ima seks oko 54 puta godišnje (malo češće od jednom tjedno). Ako je vaš osobni prosjek puno veći, vjerojatno se pitate pretjerujete li i koje su moguće posljedice. Ginekologinja Rebecca Brightman kaže da ne postoji ljestvica koja određuje što je previše seksa. “Ako se osjećate dobro i ništa vas ne boli, onda je, bez obzira na učestalost, sve u redu.”

Međutim, postoje određeni znakovi da je tijelu potreban predah od seksa. Na što točno obratiti pažnju?
Uz puno seksualne stimulacije, može doći do oticanja vagine i boli prilikom seksualnog kontakta. Dugotrajni odnosi mogu isušiti intimnu regiju, što izaziva trenje i bol. Suhoća vagine može se javiti i kod žena u menopauzi, što rezultira osjećajem peckanja. Ako nakon seksualnog kontakta primijetite da je vagina otečena ili vas boli, vrijeme je da pauzirate. Razmislite i o upotrebi vaginalnog lubrikanta koji će povećati vlažnost intimne regije. (Pročitajte: 5 stvari koje nikako ne bi trebale raditi prije seksa)

Previše seksa dovodi do infekcija

Što je više seksa, raste rizik od infekcija mjehura i vagine. Do toga dolazi zbog narušavanja prirodne pH ravnoteže, pa bakterije iz vagine i anusa nalaze svoj put u mjehur. Da biste to spriječili, obavezno mokrite nakon odnosa s partnerom. U rijetkim slučajevima, neželjeni efekti pretjeranog seksa zahtijevaju medicinsku pomoć. Ako imate krvarenje, bol tijekom mokrenja ili upornu bol u vulvi, otiđite liječniku. (Pročitajte: Ovo su prema riječima stručnjakinje znakovi koji ukazuju na probleme sa seksom)

Kad pretjeraju sa seksom, i muškarci mogu doživjeti nelagodnost. Penis može oteknuti i postati bolan, a mogu se javiti i poteškoće s mokrenjem. Međutim, ako vas nakon seksa obuzme samo osjećaj zadovoljstva, nema razloga da ne nastavite istim ritmom. Sve dok nema nikakvih neugodnih simptoma, nema razloga za uzbunu. Najvažnije je da osluškujete svoje tijelo. Ako se ne osjećate dobro – bilo da ste imali seks nakon apstinencije od nekoliko mjeseci ili vam je to drugi odnos za 24 sata – zaustavite se i porazgovarajte o tome sa svojim partnerom. Napravite pauzu kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Foto: Unsplash

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.