Želite udomiti macu? Naučite kako pripremiti stan za kućnog ljubimca

by | 15 siječnja, 2021
kako pripremiti dom za mačku

Želite u novu godinu ući s novim krznenim članom obitelji ili jednostavno imate želju spasiti macu iz azila i pružiti joj topli dom pun ljubavi? Doznajte kako pripremiti stan za vašeg novog malenog prijatelja.

Bez imalo sumnje, mačka, bilo mlada ili već u godinama, uveselit će cijelu obitelj. Ipak, ako uletite u nabavljanje ljubimca bez temeljite pripreme, veselje će se brzo pretvoriti u nervozu i negodovanje. Zato, evo kako pripremiti stan za kućnog ljubimca. (Pročitajte: Zašto je dobro imati kućnog ljubimca: Znanost otkriva 3 blagodati životnja za naše zdravlje)

Mačka u stanu – kako se pripremiti?

Ono što morate znati jest da će se malena maca ponašati baš kako dijete od godinu – dvije. Popet će se na svaku površinu i zavući se na svako moguće mjesto. S time na umu, zaštitite dom kao što biste činili u slučaju male bebe te učinite sljedeće:

– zaštitite žice i utičnice
– uklonite sve lomljive predmete koje bi maca mogla srušiti sa stolića i polica
– blokirajte put do prolaza na kojima ne biste voljeli da maca obavi nuždu
– uklonite biljke koje bi mogle biti toksične (recimo, ljiljani i mačke ne idu zajedno)

Kad ovo obavite, red je da napravite i kutak za vašeg novog člana obitelji u stanu. Na jedno mjesto, koje nije prometno niti vam smeta, postavite krevet, posude za hranu, posudu sa pijeskom ili podlogom… Bilo bi dobro da iz azila donesete i dekicu ili igračku, odnosno nešto s poznatim joj mirisima, kako bi životinji olakšali promjenu prebivališta. Ako primijetite da je mačka posebno uplašena, dr. Kyoko Yoshida, suosnivačica Hudson Animal Hospital u New Yorku, predlaže feromonski sprej koji ljudi ne mogu detektirati, no mace će smiriti.

Čime se hrani mače?

Mački ne smijete naglo promijeniti prehranu na koju je navikla. Bar dva tjedna dajte joj hranu na koju je navikla, a potom možete mijenjati navike. Za mačku u stanu najčešći izbor je gotova hrana, granule ili konzerve iako je uvijek najbolje ako joj sami pripremate obroke. Što sve trebaju sadržavati ti obroci saznat ćete od veterinara kojem ćete voditi svog ljubimca.

Kako držati zajedno psa i mačku u stanu?

Ako već imate mačku ili psa koji su se uveliko udomaćili, dovođenje konkurencije neće baš glatko proći. Prvo biste trebali izbjegavati bilo kakve susrete licem u lice. Tek kad se, kroz nekoliko dana, obje životinje naviknu na nepoznate mirise, možete ih početi upoznavati. Prvo, neka između njih bude neka barijera. Recimo, držite psa na povodcu. Gužve će i tada biti, ali im usmjeravajte reakcije dajući im hranu kako nagradu. Tek kada prestanu pokazivati neprijateljstvo, dozvolite im direktan susret.

Kako spriječiti mačku da grebe namještaj?

Nemojte je kažnjavati i vikati jer to nema efekta. Najbolje je da napravite podloge za grebanje i nabavite igračke, pa da mačku usmjeravate ka njima. Ohrabrujte mače da se igra što više, tako će njezin nagon za uništavanjem stvari biti smanjen, a izgradit ćete i dublju vezu. Bitno je znati da je uklanjanje kandži apsolutno nedopustivo. “Uklanjanje kandži nije kao rezanje noktiju. Najbliži opis bi bio da se vama odreže vrh prsta”, kaže veterinarka Erin Mayes iz organizacije PAWS Chicago.

Prvi posjet veterinaru

Prvi posjet veterinaru ovisi o tome koje je cjepivo vaše mače do sada primilo. Za mače u stanu izuzetno je važno da primi sva cjepiva i to u intervalima od dva do četiri tjedna. Bez obzira na to što ćete kod veterinara primarno otići zbog cijepljenja, očekujte da će vaš ljubimac imati kompletan pregled, stoga se nemojte zbog toga zabrinuti.

Lista potrebnih stvari za malenu macu u stanu:
1. Posude za hranu i vodu.
2. Mačja hrana i lijekovi.
3. Krevet za ljubimca ili neka dekica za spavanje.
4. Posuda sa pijeskom ili podlogom.
5. Igračke, podloge za grebanje.
6. Kavez za prenošenje mačke.
7. Razni proizvodi za uklanjanje mirisa i mrlja od mačje mokraće.

Foto: Nils Jacobi/Getty Images via Guliver

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.