Želite li sniziti kolesterol, onda svakako konzumirajte ovu namirnicu

by | 31 listopada, 2019

Ako imate povišeni kolesterol, dobro je znati da nar može ukloniti nastale štete zbog unosa nezdrave brze hrane, kako dokazuje novo istraživanje.

Španjolski znanstvenici testirali su utjecaj tablete pune kemikalija dobivenih iz nara (poznat kao šipak), odnosno polifenola, na krvožilni sustav svinja.

Izabrali su svinje jer je njihov krvožilni sustav sličan ljudskome. Zbog toga što su ih hranili masnom hranom, znanstvenici se nisu iznenadili što su im krvne žile, a posebno osjetljive unutarnje stjenke, uskoro bile oštećene.

Stjenke, odnosno endotel, važne su jer ispuštaju tvar koja kontrolira širenje i sužavanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prva faza ateroskleroze – zadebljanje krvnih žila (arterija) koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Krvne žile kod svinja koje su se hranile masnom hranom bile su manje elastične. Životinje su proizvodile i manje nitričnog oksida, plina koji širi krvne žile, a svinje su imale i neke druge srčane probleme.

No dnevna doza Pomanexa, dodatka prehrani koji sadrži 200 mg polifenola pod nazivom punicalagins, uklonio je niz oštećenja, kako su objavili znanstvenici na kongresu Europskog društva kardiologa.

Dr. Lina Badimon, s katalonskog Instituta za srčanožilnu znanost u Španjolskoj, rekla je: “Obogatite li prehranu polifenolima iz nara, možete spriječiti i umanjiti disfunkciju endotela, a to je prvi znak ateroskleroze i moždanog udara”.

I neka prijašnja istraživanja dokazala su kako je nar koristan, odnosno sitna crvena zrnca koje sadrži. Pokazalo se da narov sok snižava krvni tlak, najvjerojatnije tako što smanjuje količinu hormona stresa u tijelu. U jednom drugom istraživanju otkriveno je da dnevna čaša soka od nara poboljšava dotok krvi u srce za više od trećine, kod ljudi čije su krvne žile začepljene kolesterolom.

Nar se uzgaja od davnina i kod većine kultura simbol je plodnosti i vječnosti.