Ubrzajte cirkulaciju i poboljšajte probavu pomoću ove nevjerojatno zdrave biljke

by | 29 listopada, 2020

Ako se još uvijek pitate zašto treba jesti ciklu, znajte da ta crvena riznica zdravlja sadrži čitav niz nutrijenata koji pomažu u borbi protiv raka, jačanju mozga i zdravlju srca.

Ona je puna vitamina i minerala, kao i antioksidativnih spojeva koja se rijetko nalaze u drugim biljkama. Osim toga, cikla je bogata vlaknima i folatima, a obiluje i kalijem, elektrolitom koji u tijelu regulira krvni tlak i živčane signale. U njoj se nalaze i magnezij, kalcij, željezo, cink, mangan i bakar.

Kad su u pitanju antioksidansi, cikla je “kraljica” hranjivih sastojaka. U njoj se nalaze epikatehin, flavonoidi, karotenoidi i vitamin C.

Cikla također sadrži spojeve koji se zovu betalaini, a ti biljni pigmenti zaslužni su za njezinu živopisnu ružičastu boju. Betalaini nisu široko zastupljeni u biljkama i cikla je jedan od rijetkih izvora. (Pročitajte: Fermentirana hrana vrlo je bitna za zdravlje tijekom jeseni i zime, evo što i kako jesti)

2 skuhane cikle (oko 100 g) sadrže:
44 kalorije
2 g proteina
<1 g masti
10 g ugljikohidrata
2 g vlakana
8 g šećera

Zašto jesti ciklu?

Pomaže u kontroli krvnog tlaka
Zahvaljujući dušikovom oksidu, krvne žile se šire, krvni tlak se smanjuje, a cirkulacija poboljšava. Pojedine studije pokazale su da konzumacija soka od cikle, kao i obroci s kuhanom ciklom, znatno smanjuju krvni tlak.

Podržava kognitivnu funkciju
Visok krvni tlak može zadebljati arterije u mozgu, što negativno utječe na protok krvi. To dovodi do smanjenja kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi. Cikla vam pomaže držati krvni tlak pod kontrolom, što znači da će vaš mozak biti zdrav.

Poboljšava atletske performanse
Zbog nitrata koje sadrži, cikla pospješuje protok krvi i smanjuje količinu kisika koja je potrebna vašim mišićima. Uz nju ćete vježbati efikasnije i s više snage. Pa ipak, rezultati studija o utjecaju cikle na rezultate sportaša su kontradiktorni, što znači da je potrebno više istraživanja. Po svemu sudeći, efekti ovise o faktorima kao što su vrsta vježbanja, intenzitet i nivo vaše kondicije. (Pročitajte: 3 načina na koja vježbanje utječe na naše mentalno zdravlje)

Smanjuje rizik od raka
U cikli je prisutan betanin, koji uklanja slobodne radikale i sprječava oksidativni stres koji oštećuje stanice i tkiva. Ovo je ključno za smanjenje rizika od kroničnih stanja koja su povezana s oksidativnim stresom, kao što su rak i bolesti srca.

Pospješuje probavu
Zahvaljujući vlaknima, cikla pospješuje probavu, a smanjuje nadimanje i sprječava zatvor.

Pomaže u proizvodnji stanica
Cikla obiluje folatima, koji su jedan od najvažnijih prenatalnih vitamina. Neophodni su za stvaranje stanica tijekom trudnoće i pravilan razvoj bebinog mozga. (Pročitajte: 5 namirnica za jačanje imuniteta i sprječavanje gripe i prehlade)

Kako pripremiti ciklu?
Kao povrće bogato hranjivim sastojcima, cikla zaslužuje mjesto u uravnoteženoj prehrani. Najbolji način za pripremu cikle, uz očuvanje njezine hranjive vrijednosti, je pečenje. Time se čuva i njezina prirodna slatkoća, koja se gubi kuhanjem u vodi ili na pari. Operite ciklu i odrežite vrhove, a zatim je premažite maslinovim uljem. Pecite je oko pola sata, a gotova je kada se lako probuši vilicom.

Naravno, naribanu ciklu možete jesti i svježu. Ona će se odlično uklopiti u neku miješanu salatu, a možete je dodati i u pesto, smoothie i humus. U hladnijem periodu godine koji je pred nama, isprobajte juhu od cikle.

Foto: Guliver/Thinkstock

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.