Zašto je glicerin tajni sastojak u borbi protiv suhe kože?

by | 28 studenoga, 2020

Zašto je glicerin jedan od najboljih hidratantnih sastojaka za njegu kože?

U svijetu hidratantnih sastojaka za njegu kože vjerojatno ste čuli za velike hitove – kao što su hijaluronska kiselina, shea maslac i skvalan – koji drže prvo mjesto među sastojcima u proizvodima velikih brendova. Ali postoji još jedan proizvod koji čini čuda za vašu kožu. Riječ je o glicerinu, koji je izuzetno čest sastojak za njegu i hidrataciju, ali o kojem se ne govori često.

Ako pri spomenu na glicerin ne znate o čemu je točno riječ, niste sami. Baš zato vrhunski dermatolozi objašnjavaju što točno čini glicerin tako sjajnim i što trebate znati o glicerinu kao sastavnom dijelu vaše rutine njege kože. Vrijeme je da ovom junaku posvetite malo pažnje, kako piše Shape. (Pročitajte: Hijaluronska kiselina može isušiti kožu, naučite je koristiti pravilno)

Što je glicerin?

Glicerin je bezbojni šećerni alkohol bez mirisa koji potječe od životinja ili biljaka, ili se pak sintetički može dobiti iz nafte, kaže kozmetička dermatologinja iz New Yorka, dr. Michele Green. To je uobičajeni sastojak u mnogim proizvodima za osobnu njegu, premda se koristi i u hrani za dodavanje slatkoće. U svijetu ljepote najčešće se koristi biljni glicerin – što jednostavno znači da dolazi od biljnih ulja – ili glicerin koji se radi iz izvora kao što su šećerna trska i soja, dodaje dr. Green.

Prednosti glicerina za kožu

Hidratizacija je u ovoj priči ključna. Glicerin je sredstvo za održavanje vlažnosti, što znači da privlači vlagu iz zraka u gornji sloj vaše kože i zadržava je tamo, objasnio je dermatolog Kenneth Howe, liječnik iz Wexler Dermatology. On radi tako dobar posao, da ga često nazivaju “magnet za vlagu”, kako kaže dr. Green. (Zapravo, topično glicerin djeluje slično supstancijama u gornjem sloju kože i pomaže ojačati kožnu barijera da bi bila zdrava i hidriratizirana, kako dodaje.) (Pročitajte: Koža lica vam je suha i crvena tijekom zime? Ovo bi mogao biti razlog za to)

Usprkos upotrebi glicerina kao intenzivnog hidratora, on je i dalje vrlo lagan (nećete osjećati težinu ili masnoću nakon nanošenja) i nije komedogen, što znači da neće začepiti pore, kako piše Shape.

Još jedna nevjerojatna korist glicerina? Također, on je dovoljno siguran za osjetljive tipove kože.

“Glicerin je fantastičan jer ne začepljuje pore, a također je izuzetno nježan, što ga čini pogodnim za sve tipove kože”, kaže dermatologinja iz Chicaga, dr. Emily Arch. Drugim riječima, bez obzira na to je li tip kože masna, s aknama, suha ili osjetljiva, možete biti sigurni kada je korištenje glicerina u pitanju.

Foto: deniskomarov / Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.