Vrijeme je za mirišljavo kuhano vino! Imamo recept koji ćete lako isprobati kod kuće

by | 13 listopada, 2020

Osjećate li već ozbiljan miris jeseni u zraku? Iako to nekima zvuči pomalo depresivno, tu su i dobre strane ovog godišnjeg doba. Vrijeme je za još jednu sezonu omiljenih pića, uključujući latte sa začinima od bundeve, čaj s đumbirom, vrući kakao i – posljednje, ali svakako ne najmanje važno – kuhano vino.

Toplo i začinjeno vino stoljećima je bilo glavni proizvod na blagdanskim stolovima širom Europe i omiljeno je tijekom zime u različitim kulturama. Ispijanje šalice kuhanog vina možda u vama priziva sliku srednjovjekovne večere, kad je vino punilo pehare oko trpezarijskog stola u stilu Igre prijestolja. Međutim, ono zapravo potječe iz starog Rima i korišteno je kao način da se vino sačuva i da mu se produži rok trajanja. Naime, u davna vremena, vino je imalo veoma promjenjivu kvalitetu. Rimljani nisu željeli baciti ni kap, pa su mu okus popravljali začinima, medom i ostalim što im je bilo na raspolaganju. Zagrijavanjem su ga mogli stabilizirati, uništiti bakterije, produžiti rok trajanja i poboljšati mu okus.

Kuhano vino je najčešće crveno vino oplemenjeno okusima muškatnog oraščića, klinčića i cimeta, zaslađeno s malo meda ili šećera i zagrijano na ugodnu temperaturu. Namijenjeno je ispijanju tijekom hladnijih dana.

Recept za kuhano vino

Okus kuhanog vina može biti podjednako očaravajuć i kada ga napravite kod kuće, što je vrlo jednostavno. Potrebna vam je samo boca vina, malo tradicionalnih začina, zaslađivač (med ili šećer) i nekoliko kriški omiljenih citrusa (obično naranče).

Sastojci:
boca vina (750 ml)
dvije žlice meda ili šećera
1 oljuštena naranča
2 – 4 žlice začina (muškatni oraščić, klinčić i cimet)

Priprema:
Ulijte vino u posudu, dodajte začine i med, a zatim lagano krčkajte. Miješajte polako i pustite da se med rastopi, a začini spoje i postanu mirišljavi. Nakon desetak minuta isključite štednjak, ulijte vino u svoju omiljenu šalicu i počnite pijuckati. Živjeli!

Foto: Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.