Volite jesti ljute papričice? Saznajte je li to dobro ili loše za vaše zdravlje

by | 23 studenoga, 2020

Ako volite ljute papričice, imamo dobru vijest za vas. Novo istraživanje pokazuje da one mogu produžiti život i smanjiti rizik od srčanih bolesti i karcinoma. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati, ali sve ukazuje na to da su koristi za zdravlje višestruke.

Zahvaljujući spojevima koje sadrži, ljuta papričica može poboljšati zdravlje srca i smanjiti šanse za rak. Prethodna istraživanja otkrila su da čili papričice imaju antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, a uz to reguliraju i razinu šećera u krvi. Njihove zdravstvene koristi pripisuju se kapsaicinu, biljnoj aktivnoj supstanciji koja je zaslužna za njihov prepoznatljiv okus.

Razlozi zbog kojih su ljute papričice dobre za vaše zdravlje

Jačaju imunitet

Ljute papričice izvor su vitamina A, koji je iznimno bitan za imunitet, a pomaže i kada je u pitanju zdravlje očiju. Osim toga, ljute papričice sadrže i vitamin C, koji pomaže u imunološkoj funkciji i zarastanju rana. Četvrtina šalice isjeckanih ljutih papričica osigurat će vam cjelokupnu dnevnu dozu tog vitamina. (Pročitajte: Evo koja je “nezdrava” hrana dozvoljena nakon treninga)

Štiti od slobodnih radikala

Vitamin A također je moćan antioksidans, kao i flavonoidi poput beta karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Ove supstancije pomažu u zaštiti tijela od utjecaja slobodnih radikala.

Smanjuju razinu lošeg kolesterola

Poznato je da ljuta papričica snižava loš kolesterol i trigliceride, povećava dobar kolesterol te sprječava zgrušavanje krvi, što pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Ubrzava metabolizam

Pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 te bolesti koronarnih arterija. Iako postoji mnogo faktora koji doprinose debljanju, promjene u prehrani mogu pomoći u pronalaženju rješenja, Kapsaicin ubrzava metabolizam, što pak pomaže u sagorijevanju kalorija.

Smanjuje upalne procese u crijevima

Kada zagrizete chili papričicu, kapsaicin se vezuje za receptor ne samo u ustima nego i u vašem probavnom traktu, stvarajući kemikaliju zvanu anandamid, koja smanjuje upalne procese u crijevima. (Pročitajte: Fermentirana hrana vrlo je bitna za zdravlje tijekom jeseni i zime, evo što i kako jesti)

Foto: Jonathan Niederhoffer/Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.