Vodič kroz hormone: Što trebate znati o “krivcima” za sva vaša stanja

by | 27 siječnja, 2021
hormoni

Ako nešto nije kako treba, velika je vjerojatnost da su oni u pitanju. Evo kad se provjeravaju spolni hormoni.

Rodimo se, rastemo i razvijamo se, dobivamo prvu menstruaciju, postajemo žene, osjećamo seksualnu želju, zatrudnimo, dojimo – i sve to pod kontrolom hormona. Čak i kad smo sretne ili potištene, kad nam koža sjaji ili je siva, kad smo punije ili mršave, sramežljive ili otvorene – i time upravljaju hormoni. Jednostavno, hormoni su odgovorni za sve.

Na što sve utječu hormoni?

Spolni hormoni, poput estrogena, progesterona i testosterona reguliraju naš seksualni nagon, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pripremaju naše tijelo za trudnoću. Problemi nastaju kad njihove razine počnu oscilirati – kao tijekom PMS-a ili perimenopauze. Tada se javlja umor, depresija, neraspoloženje. S time na umu, kako znati da su vaši hormoni (i vi skupa s njima!) zdravi i uravnoteženi? (Pročitajte: Evo zbog čega je vrlo bitno pratiti menstrualni ciklus)

Izazov br. 1: PMS – niska razina spolnih hormona

Predmenstrualni sindrom obuhvaća simptome koji se javljaju pet do 11 dana prije menstruacije. Ove simptome izaziva pad nivoa estrogena i progesterona. Upozorenje: PMS se može pogoršati u četrdesetima – s obzirom na to da nivo hormona ima tendenciju fluktuirati još više tijekom perimenopauze. Slično se događa i kad ste pod stresom. Možda osjećate bol u dojkama, imate pojačan apetit, nadimanje, dijareju, glavobolju, bolove u leđima ili promjene raspoloženja. Ili možda kombinaciju ovih simptoma. (Pročitajte: Zašto PMS s godinama postaje sve duži i intenzivniji te kako ga možemo držati pod kontrolom?)

Rješenje: Ograničite unos soli da biste smanjili zadržavanje tekućine i nadimanje. Dovoljno sna i vježbanje povećat će vam šanse da se osjećate dobro tijekom ove faze.

Izazov br. 2: Trudnoća – visoka razina spolnih hormona

Pozitivan test na trudnoću znači da u vašem tijelu postoji humani korionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon stvara placenta nakon začeća, što dovodi do povećanja nivoa estrogena i progesterona. Oni dramatično opadaju tek nakon porođaja i ostaju niski tijekom dojenja. Upravo je hormon hCG kriv za jutarnje mučnine u prvom tromjesečju trudnoće. Povećavanje nivoa estrogena i progesterona utječe na rast vaših grudi. Također proširuju se krvne žile, što dovodi do opuštanja zglobova i mišića, te se može javiti bol u leđima. Pad hormona nakon porođaja može rezultirati postporođajnom depresijom.

Rješenje: Ublažite mučninu tako što ćete jesti pomalo, a češće. Vaš liječnik može preporučiti vitamin B6 ili lijekove na recept ako često povraćate.

Izazov br. 3: Perimenopauza – niska razina spolnih hormona

Period prije posljednje menstruacije naziva se perimenopauza i može trajati i do deset godina. Jajnici tada počnu proizvoditi manje estrogena i zbog toga se javljaju razne vrste simptoma. Najpoznatiji znak perimenopauze su valunzi – intenzivna toplina koja se širi od glave kroz cijelo tijelo. To može izazvati i noćno znojenje. Čini se da promjene estrogena ometaju hipotalamus u mozgu, koji regulira vašu tjelesnu temperaturu. Tu su još i nagle promjene raspoloženja, prgavost, nesanica, neredovite menstruacije i suhoća vagine. (Pročitajte: Sve o preuranjenoj menopauzi, uzrocima, simptomima i rješenjima saznali smo od ginekologa)

Rješenje: Vježbajte duboko, lagano disanje po 15 minuta dva puta dnevno. Prema studiji klinike Mayo iz 2012. godine, ove vježbe značajno smanjuju valove vrućine. Kao i u slučaju PMS-a, kontracepcijske pilule mogu pomoći u ublažavanju svih ovih simptoma. Također, liječnik vam može po potrebi prepisati antidepresive i estrogensku kremu za suhoću vagine.

Izazov br. 4: Menopauza – pad hormona

Službeno ste u menopauzi kada menstruaciju niste imali najmanje 12 mjeseci. To znači da su vaši jajnici prestali proizvoditi estrogen i progesteron. To se obično događa oko 50. godine, ali može se dogoditi i znatno ranije ili kasnije.

Dobra vijest je da se ne morate više brinuti hoćete li zatrudnjeti, niti morate patiti zbog ciklusa i PMS-a svakog mjeseca. Međutim, loše je to što kada gubite estrogen, gubite i njegove zaštitne efekte na srce i kosti, pa raste rizik od osteoporoze i srčanih bolesti. Možda ćete još nekoliko godina osjećati valunge zbog zaostalih hormona u tijelu. Možda ćete imati niži libido i neće vam biti do uzbuđenja u krevetu. Mnoge žene također prijavljuju privremenu zamagljenost uma. (Pročitajte: Ovo je prvi znak ginekoloških tumora koji ne smijete ignorirati)

Rješenje: Vaginalni estrogen ili tableta u malim dozama mogu ublažiti suhoću. Ako vas valunzi i noćno znojenje izluđuju, možete razgovarati sa svojim liječnikom o terapiji zamjene hormona. Usprkos raznim kontroverzama, najnoviji konsenzus stručnjaka je taj da je kratkotrajna supstitucijska hormonska terapija najbolji način liječenja simptoma menopauze, posebno kod žena mlađih od 60 godina. Ali u krajnjoj liniji, ne treba ništa poduzimati: menopauza je prirodan period u životu žene i svi simptomi se na kraju, prije ili kasnije, sami povuku.

Kad se provjeravaju spolni hormoni

Hormonski profil žene podrazumijeva provjeravanje razine estradiola, progesterona i gonadotropina – FSH i LH. Svako odstupanje ili disbalans u hormonskom profilu može pomoći u identificiranju uzroka poremećaja. Upravo promjene u razini estradiola, progesterona i testosterona imaju ključnu ulogu tijekom menstrualnog ciklusa. Oni su uzrok promjena raspoloženja i problema sa snom, pojačanim apetitom i smanjenim libidom. Disbalans spolnih hormona može dovesti do poremećaja ovulacije i steriliteta, gubitka menstruacije (amenoreja), endometrioze, policističnih jajnika, osteoporoze i raka dojke. (Pročitajte: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu)

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels