Većina ljudi koristi previše zubne paste te ne zna oprati zube, evo u čemu griješe

by | 19 studenoga, 2020

Kad je u pitanju pravilno pranje zuba, nije važna samo tehnika nego i količina zubne paste koju treba koristiti, a ona je puno manja od onoga što nam prikazuju reklame.

Dr. Gao Jye Teh, malezijski zubar, postao je popularan zbog brojnih savjeta o oralnom zdravlju i higijeni usne šupljine koje dijeli na društvenim mrežama. U jednom videu gledateljima je pokazao koja je idealna količina zubne paste pri pranju zuba. Za sve starije od tri godine dovoljna je staviti zubne paste veličine zrna graška. Iako to već piše na ambalaži paste za zube, činjenica je da upute rijetko tko čita. Što se tiče djece mlađe od tri godine, njima je potrebno još manje paste, odnosno količina koja se može usporediti sa zrnom riže. (Pročitajte: Četkicu za zube trebate čistiti svaka dva tjedna prema ovim uputama)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dr. Gao 🦷 (@dr.gaojye)

Video je popraćen riječima da reklame lažu te da je potrebna znatno manja količina paste od one koju možemo vidjeti na TV-u. Dr. Gao tvrdi da previše paste predstavlja rizik za sve ljude, a osobito za djecu koja još uvijek nemaju potpuno razvijene zube. “To je zbog toga što fluor, ako se koristi u prevelikim količinama, može na zubima izazvati stanje poznato kao zubna fluoroza. Posljedice se kreću od blagih – žutih i smeđih mrlja, pa do ozbiljnih – jamica na zubima.

Što ako je paste premalo?

Premalo paste je podjednako loše kao kad je ima i previše jer zubi u tom slučaju neće dobiti optimalnu zaštitu koju daje fluor. “Ako je paste premalo, neće biti dovoljno aktivne supstancije za stvaranje mjehurića koji pomažu pri čišćenju, kao ni dovoljno fluorida za zaštitu zuba”, rekao je dr. Gao. Isto tako, kad perete zube, ispljunite višak pjene, no nemojte usta ispirati vodom. Fluoru je potrebno određeno vrijeme da djeluje na zube, a ispiranje vodom će to spriječiti. Ako je dio vaše oralne higijene sredstvo za ispiranje usta, nemojte ga koristiti odmah nakon pranja zuba. (Pročitajte: Ne perete četku za kosu? Evo zašto i koliko često to morate činiti)

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.