Sve što trebate znati o “Sirtfood” dijeti pomoću koje je Adele skinula 45 kilograma

by | 18 studenoga, 2020

Sirtfood dijeta popularna je dijeta koju su kreirali i istraživali nutricionisti Aidan Goggins te Glen Matten, a koji su o istoj napisali i knjigu.

Sirt hrana mnogima zvuči kao nešto izvanzemaljsko, no u stvarnosti se radi o hrani koja obiluje sirtuinima, proteinima koji reguliraju metabolizam, povećavaju mišićnu masu i tope masnoće. Osim kod mršavljenja, ovakva dijeta pomaže pri podizanju energije te priprema tijelo za dugoročni uspjeh kod mršavljenja te za duži i zdraviji život bez bolesti. Ovaj način prehrane postao je popularniji 2016. godina kad se Adele pojavila na dodjeli Billboard Music Awards primjetno mršavija. Popularnost Sirtfood dijete nije se umanjila ni danas, osobito zbog toga što su fanovi popularne pjevačice mogli vidjeti cijeli put njezine transformacije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adele (@adele)

Što je Sirtfood dijeta i kako djeluje?

Sirt hrana bogata je polifenolima, koji su prirodni spojevi koji se uglavnom nalaze u voću i povrću te žitaricama. Sirtfood dijeta izvodi se u dvije faze.

  • Prva faza traje sedam dana, a tijekom prva tri dana ograničava se broj kalorija na 1.000 dnevno. Obroci se sastoje od tri zelena soka te jednog Sirt obroka.
  • Drugu fazu čini dnevni plan prehrane koji se više fokusira na razumne porcije i dobro uravnotežene obroke, nego na brojenje kalorija.

Mršavljenje je zajamčeno ako se pažljivo pridržavate svih pravila ove dijete. Međutim, liječnici generalno ne preporučuju Sirtfood dijetu jer smatraju kako postoje bolji načini na koje se može ograničiti unos kalorija bez zabrane jedenja određenih namirnica.

Koje su to Sirtfood namirnice?

Knjiga o popularnom Sirtfood načinu prehrane sadrži popis od 20 namirnica koje najviše obiluju sirtuinima, a to su: kelj, crno vino, jagode, luk, soja, peršin, ekstra djevičansko maslinovo ulje, tamna čokolada (85 % kakaa), matcha zeleni čaj, heljda, kurkuma, orasi, rikola, chili, ljupčac, datulje, crveni radič, borovnice, kapari, kava.

Foto: Christina Rumpf/Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.