Što je točno vampirski tretman lica i koje su njegove koristi?

by | 19 siječnja, 2021
vampirski tretman lica

Jesu li vampirski tretmani tajna svježije kože?

Svi znamo da nas krv održava u životu. Njezina funkcija je da transportira kisik do naših stanica, regulira tjelesnu temperaturu i održava naš imunološki sustav. Stručnjaci su pak otkrili da krv može utjecati i na naš izgled, odnosno svježinu, i to pomoću takozvanog vampirskog tretmana lica koji podrazumijeva “izvlačenje krvi i njegovo strateško nanošenje na kožu”.

“Osnovna ideja iza ovog neobičnog tretmana lica jest čudesna iscjeliteljska moć krvi”, kaže dr. Richard Firshein, specijalist integrativne medicine iz New Yorka. “Kada imate bilo kakvu ranu, trombociti u vašoj krvi ‘pojure’ do povrede i zaliječe je poput ‘patentnog zatvarača’. Uzmite taj mehanizam za iscjeljivanje i prebacite ga na kožu i eto ga – bit ćete pomlađeni, osvježeni, jednostavno ćete zablistati”, tvrde stručnjaci. (Pročitajte: 7 savjeta kako smanjiti bore na vratu i dekolteu)

Evo što trebate znati o ovom, pomalo zastrašujućem, ali visokoučinkovitom vampirskom tretmanu lica…

Što je to tako posebno u krvi?

U vašoj krvi postoje četiri glavna elementa: crvena krvna zrnca, bijela krvna zrnca, trombociti i plazma.

“Crvena krvna zrnca donose kisik u vaše tijelo, dok se bijela krvna zrnca bore protiv infekcija, virusa i bakterija. Trombociti pronalaze i liječe oštećenja”, kaže dr. Firshein.

Trombociti se nalaze u plazmi i oni su ti koji nam trebaju kad je u pitanju ovaj tretman, odnosno potrebne su nam njihove iscjeljujuće moći. “Njihova osnovna funkcija je smanjenje upala koje izazivaju sve vrste problema, od starenja do akni”, kaže on. “Trombociti su također nevjerojatan izvor faktora rasta, tako da obavljaju različite funkcije koje utječu na kožu, uključujući izgradnju kolagena.” (Pročitajte:Lj&Z izbor: 3 sjajna proizvoda za zaglađivanje kože s hijaluronskom kiselinom)

Kako je nastao vampirski tretman lica

“Prerada krvi zvana centrifugiranje stekla je veliku pažnju prije nekoliko godina kod liječnika specijaliziranih za sportsku medicinu”, kaže dermatologinja Sejal Shah. “Naime, otkrili su da bi njezina iscjeljujuća moć mogla mnogo pomoći u slučaju ozljeda sportaša.”

Barbara Sturm, dr. za estetiku i pionirka u ovoj domeni, objašnjava: “Ubrizgavala sam pacijentima vlastitu plazmu bogatu trombocitima s ubrzanim faktorima rasta i drugim protuupalnim proteinima u područje povrede, a radi poboljšanja zarastanja.” (Njezin tretman nazvan je Kobe Procedure jer je pomoću njega pomogla košarkaškoj zvijezdi Kobeu Bryantu kad je ozlijedio koljeno.) (Pročitajte: Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Kako izgleda procedura?

Dr. Sturm je ubrzo shvatila da će isti postupak povoljno djelovati i na kožu. Tretman izgleda tako da liječnik uzima djelić vaše krvi koja prolazi kroz poseban proces kako bi se odvojili trombociti i plazma od crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Ono što se dobije nakon toga jest plazma bogata trombocitima ili PRP, koja se zatim ubrizgava u vašu kožu jednom dugačkom iglom, ili pomoću mnogo iglica. Injekcije stvaraju mikroozljede, koje potom trombociti ‘odjure’ popraviti. (Pročitajte: Što je točno Xeomin, metoda koju Gwyneth Paltrow koristi umjesto botoksa u borbi protiv bora?)

Trombociti zatim prelaze i na druge upale koje im se nađu na putu, usput oslobađajući faktore rasta u nastojanju da izliječe oštećenja, a na taj način se zapravo bore protiv nastalih promjena na koži i drugih znakova starenja.

Nakon ovog tretmana, primijetit ćete rezultate napornog rada trombocita: akne, hiperpigmentacija, rozaceja i psorijaza se smiruje.

“Za najbolje rezultate ciljam tri glavna sloja kože – epidermu, dermu i potkožne slojeve”, kaže dr. Firshein.

Koža pacijenata može biti crvena nekoliko sati poslije tretmana. Preporučuje se dva do tri tretmana, a svaki stoji oko 750 dolara.

Može li se raditi vampirski tretman lica kod kuće?

Da, Amerikanke sada mogu raditi ovaj tretman i kod kuće. Ipak, prethodno dogovaraju termin kod svog dermatologa, koji će iz krvi izdvojiti PRP, a zatim odmah izmiješati plazmu bogatu trombocitima u serum. “Ovo održava trombocite što je moguće svježijim i jačim”, kaže dr. Firshein za Shape.

Foto: Lacheev/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.