Što je integrativna ginekologija i koje su njezine prednosti?

by | 15 listopada, 2020

Kanabidiol, akupunktura, rad s energijom – popularnost naturopatskih i alternativnih spa tretmana nesumnjivo je u velikom porastu. Iako dio vašeg godišnjeg ginekološkog pregleda i dalje mogu činiti stres i brisevi, i on bi mogao poprimiti drugačiji oblik. Naime, postoji nešto noviji oblik ženske zdravstvene zaštite koja reproduktivnom i seksualnom zdravlju pristupa iz holističke perspektive.

Evo zbog čega je ona drugačija i zašto biste mogli poželjeti prijeći na ovaj oblik zaštite:

Sve više ginekoloških praksi postaje integrativno, koristeći i alternativne i konvencionalne medicinske metode za holistično iskustvo.

“Žene su frustrirane tradicionalnim medicinskim modelom i pristupom i traže druge mogućnosti”, kaže ginekologinja Suzanne Jenkins. Pitate se što možete očekivati na prvom “netradicionalnom” pregledu? Što je zapravo integrativna ginekologija? (Pročitajte: 3 proizvoda koja trebate izbjegavati prema riječima ginekologinje)

Više vremena se posvećuje svakoj osobi

Standardna posjeta ginekologu može biti kratka i gotova za 13 minuta. Za integrativnu praksu, odvojite najmanje sat vremena – ili duže ako vam je ovo prvi termin, kako kaže ginekolog Gary H. Goldman, certificirani liječnik funkcionalne medicine. Razgovor s liječnikom o bilo kakvim problemima pomaže da se izgradi odnos i povjerenje.

“Teško je ući u ordinaciju, skinuti se gol i razgovarati o stvarima poput bolnog seksa sa strancem”, kaže dr. Jenkins za Shape. Više vremena s pacijentom znači i mogućnost da se s njim razvije i neki odnos, dugoročna veza. “Ovo omogućuje ljudima da imaju nekoga kome vjeruju i kome se mogu otvoriti, nekoga na njihovoj strani”, kaže dr. Goldman. “U mnogim slučajevima, postajem osoba na koju se općenito oslanjaju na podršku i zdravstvenu zaštitu.”

Pročitajte: 5 inovativnih brendova donjeg rublja koji su osmislili posebne gaćice za menstruaciju

Integrativna ginekologija – Cjelokupni pristup

Jedna od glavnih razlika između tradicionalne medicine i holističkog pristupa jest ta što umjesto fokusa uglavnom na fizičke potrebe ili tegobe, obraća se pažnja na pacijente kroz “širu sliku”. Tijekom posjete liječniku odgovarat ćete na mnogo više pitanja od onog kada ste imali posljednju menstruaciju. Na primjer, dr. Jenkins objašnjava da je zanima je li pacijentica držala dijetu, kakav joj je raspored spavanja, razina stresa i rutina vježbanja. Sve ove stvari doprinose hormonalnom i vaginalnom zdravlju, objašnjava ona.

Ovakav pristup odnosi se i na tretmane. Recimo da imate infekciju, poput bakterijske vaginoze. U konvencionalnoj ambulanti dobit ćete recept za antibiotike. U okviru integrativne prakse, vaš liječnik će dovesti u obzir sve tretmane, tradicionalne (antibiotici) i alternativne (kao što su supozitoriji borne kiseline i promjene prehrane).

“Ponekad je stvar čisto medicinska, a ponekad treba istražiti nečiji način života, kako se odijeva, kupa i kakve proizvode za osobnu higijenu koristi itd. kako bi se ponovo uspostavili zdravi vaginalni mikrobiomi”, kaže dr.Goldman.

Ako patite od kroničnog vaginitisa (poput gljivičnih infekcija, bakterijske vaginoze ili UTI), holistički doktor može vam pomoći da riješite probleme gdje tradicionalne metode ne djeluju.

Različita stručnost

Liječnici iz osteopatske medicine prolaze obuku sličnu medicinskim liječnicima, plus instrukcije iz osteopatske medicine (koja se odnosi na tehnike rukama, poput onih koje biste dobili od kiropraktičara).

Foto: Guliver/Thinkstock

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.