Štite li proizvodi za jačanje imuniteta od koronavirusa?

by | 9 prosinca, 2020

U normalnoj sezoni prehlade i gripe pojavio bi se tek poneki proizvod za jačanje imuniteta. Ali ove godine, strah od virusa korone doprinio je da ponuda suplemenata bude prevelika. Kome vjerovati i kako izabrati pravi dodatak prehrani?

Na vrhuncu sezone u kojoj haraju udruženi koronavirus i gripa, poznate osobe, wellness influenceri uzimaju pića, shootove, pudere, flastere, tablete, tinkture, čajeve i još puno toga za što tvrde da jača vaš imunitet. Ludilo za jačanjem imunološkog sustava počelo je ovoga proljeća, paralelno s razvojem pandemije. U svibnju, američki sportaš Tom Brady lansirao je dodatak vitamina koji nije odobren od strane FDA-a. Istog mjeseca YouTuberi su se počeli nadmetati u reklamiranju proizvoda koji sprječavaju infekcije. Iako nitko od njih nije izravno poručio da suplementi pomažu u borbi protiv virusa COVID-19, bilo je jasno da će korisnici upravo to očekivati od ovakvih dodataka. Medicinski radnici odmah su upozorili da pojedini proizvodi, poput koloidnog srebra, ne samo da ne suzbijaju vitus COVID-19 nego su i dokazano štetni. (Pročitajte: Može li nas određena hrana zaštititi od virusnih infekcija?)

Bez obzira na upozorenja, ljudi i dalje tragaju za čarobnom zaštitom od koronavirusa. Na čuvenom Googleu, jedan od najpopularnijih pojmova za pretragu je “jačanje imunološkog sustava”. Uporaba hashtaga #immunebooster na Instagramu porasla za više od 46 %. Odgovor na pitanje “Kako ojačati imunološki sustav”, kaže medicina, zapravo je jednostavan – nikako.

“Adaptivni imunitet koji se prilagođava izloženosti okoline stvaranjem antitijela. Jedini način da pojačate adaptivni imunitet dovoljno da se organizam obrani od korone jest taj da primite cjepivo i da proizvedete antitijela”,  kaže Rebin Kader, liječnik interne medicine u Klinici za alergije i imunologiju u Denveru.

Čarobni proizvod za jačanje imuniteta ne postoji. Jedino što možete jest unositi određene vitamine i minerale koji su organizmu neophodni za optimalno djelovanje. Ali, ni tu ne vrijedi pretjerivati jer naš organizam višak odbacuje. Tako ćemo višak vitamina C jednostavno izlučiti. U nekim situacijama, prekomjeran unos vitamina i minerala može čak biti i opasan. Recimo, vitamin A može dovesti i do oštećenja jetre. “Pravilna prehrana uglavnom sadrži sve makronutrijente, ugljikohidrate, masti i proteine, i mikrohranjive sastojke koji su nam potrebni”, kaže dr. Kader. (Pročitajte: Kada će cjepivo protiv koronavirusa biti dostupno u Hrvatskoj?)

Kako onda ojačati svoj imunitet?
Umjesto da “pojačavate” imunološki sustav, ono što želite napraviti je to da ga podržavate – da dopunjavate one hranjive tvari koje vam nedostaju u prehrani”, kaže dr. Kader. Ono što je važnije je to da prilagodite svoju prehranu. Najbolja protuupalna dijeta je hrana bogata antioksidansima ili jednostavnije rečeno: puno voća i povrća te integralnih žitarica. To je hrana prepuna vitamina i minerala, bogata je vlaknima i vodom, a siromašna je kalorijama. Ali čak ni zdrava prehrana ne može nadoknaditi loš izbor načina života. Kad ste izloženi stresu, kad ne spavate dovoljno, to može ozbiljno ugroziti imunološki sustav. “Najveći utjecaj na sprječavanje infekcije su one uistinu najjednostavnije stvari: pranje ruku, nošenje maske, održavanje socijalne distance, izolacija ako se osjećate bolesno”, kaže dr. Kader.

Foto: Unsplash, Pexels

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.