Stalni umor može biti simptom ozbiljne bolesti

by | 17 studenoga, 2020

Osjećaj umora sastavni je dio života, ali stalni umor može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja, uključujući i megaloblastičnu anemiju.

Anemija je relativno često stanje koje karakterizira nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti do ozbiljne iscrpljenosti, vrtoglavice i otežanog disanja. Megaloblastična anemija je, s druge strane, rijedak poremećaj krvi u kojem tijelo ne može pravilno iskoristiti vitamin B12, neophodan za zdrave crvene krvne stanice. Iako je unos vitamina B optimalan, tijelo ga ne može apsorbirati, pa samim tim nema dovoljno energije.

Ponekad je teško postaviti dijagnozu jer je nedostatak vitamina B tipičan i za neke druge bolesti, a ne samo za megaloblastičnu anemiju kod koje neki ljudi imaju vrlo blage simptome ili se oni pojavljuju tek nakon 30. godine. Bolest je spora i mogu proći desetljeća dok se ne pojave prvi znakovi. (Pročitajte: Bolovi u donjem dijelu leđa i umor u kukovima mogu biti alarmantni znakovi slabosti)

Uz kronični umor, javljaju se i probavne smetnje (proljev ili zatvor), mučnina, povraćanje, vrtoglavica pri ustajanju ili naporima, gubitak apetita, blijeda koža. Dah je kratak, jezik crven, a desni krvare. Ako se ne liječi, bolest može dovesti do oštećenja živaca i drugih simptoma.

U većini slučajeva megaloblastična anemija nastaje jer tijelu nedostaje unutarnji faktor, protein koji se stvara u trbuhu. Uz to, ona može biti posljedica postojanja određenih bakterija u tankom crijevu, kao i stanja koja ometaju apsorpciju vitamina B12 (poput celijakije). Nekada do nje mogu dovesti određeni lijekovi, kirurško uklanjanje tankog crijeva ili infekcije. Izuzetno rijetko, do nje dolazi zbog loše prehrane (nedovoljnog unosa vitamina B).

Što podrazumijeva liječenje?
Veći unos vitamina neće povećati njegovu apsorpciju. Liječenje će uzeti u obzir nekoliko različitih faktora, uključujući ono što uzrokuje anemiju. Problem s apsorpcijom uspješno se rješava injekcijama vitamina B12 koje se primaju na mjesečnoj razini. Nekima pomaže unos vitamina oralno, u obliku spreja. Oni kod kojih je deficit vitamina posljedica loše prehrane najlakše će riješiti problem.
U svakom slučaju, stalni umor nije nešto što je normalno. Možda i nije posljedica megaloblastične anemije, ali u svakom slučaju trebate se obratiti liječniku. (Pročitajte: Ovo je prvi znak ginekoloških tumora koji ne smijete ignorirati)

Foto: Vladislav Muslakov/ Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.