Spavanje u grudnjaku – za ili protiv?

by | 16 prosinca, 2020

Većina žena jedva čeka da se oslobodi grudnjaka i ode na spavanje slobodnih grudi. Ipak, nema nijedne kojoj se s vremena na vrijeme ne dogodi da zaspi u grudnjaku. Je li spavanje u grudnjaku loše? Hoće li nam izazvati bolesti ili će nam se grudi opustiti ako skidamo donje rublje svake večeri?

Je li spavanje u grudnjaku štetno? Prvi grudnjak uvijek donosi jedinstven osjećaj. Jedna jedina krpica je u stanju da vas navede da se osjećate samopouzdano i odraslo i istovremeno da vas izludi. Jesu li mi grudi jednake? Zašto me ovoliko boli? Jesu li mi bradavice dobrog oblika? Vjerojatno ste gnjavili mamu, tetku, prijateljice i visili na Googleu, tražeći odgovore.

Ni desetljećima kasnije nije drukčije – još uvijek učimo što je to dobro, a što loše za naše grudi. Borimo se s bolovima svakog mjeseca, strahujemo nad svim promjenama na njima i zasute smo nizom urbanim legendi. Neke od njih vezane su za spavanje u grudnjaku.

Je li loše spavati u grudnjaku?
Što god mislili: Nije! “Spavanje u grudnjaku je potpuno sigurno. Sve dok nosite udobno i pravilno postavljeno donje rublje neće biti ni negativnih, ni pozitivnih efekata”, kaže Sherry A. Ross, liječnica, ali i suvoditeljica online serije Ellen DeGeneres “Lady Parts” i autorica “She-ologi”.

Za razliku od onoga što su vam prijatelji pričali dok ste bili tinejdžeri, spavanje bez grudnjaka ne dovodi do opuštanja grudi. Ono što može da izazvati štetu u tom smislu je šetanje bez grudnjaka u budnom stanju. “Dok stojite ili sjedite uspravni ste, a na vaše tijelo djeluje sila teža. Tkivo dojki je osjetljivo i nema podršku, pa gravitacija može imati negativne efekte. Zato: nošenje grudnjaka dok spavate nije obavezno, jer tada gravitacija nije problem. Ali, čim ustanete, grudnjak vam je potreban”, savjetuje Ross.

Kada bi trebalo spavati u grudnjaku?
Postoje periodi i stanja u kojima nam spavanje u grudnjaku može pomoći. Recimo, u jeku najjačeg PMS, kad se razina hormona pojačava, a grudi nas bole. Isto se događa ženama prilikom ulaska u menopauzu. U oba slučaja, nošenje pravilno izabranog grudnjaka tijekom noći moglo bi pomoći. Trudnicama i dojiljama bi nošenje grudnjaka tijekom noći također moglo pomoći da ublaže bolove i neugodnosti. Ono što je važno jest to da žene tijekom ovog perioda prate promjene na svojim grudima i kupe odgovarajuće grudnjake. Zbog promjena razina progesterona i estrogena, ženama se grudi u trudnoći udvostruče, nekada i utrostruče i nošenje istog grudnjaka tijekom cijelog ovoga perioda jednostavno je nemoguće. Dojenje donosi i dodatne osjećaje oticanja i osjetljivosti, također mijenja oblik i veličinu grudi, pa će i ovaj period zahtjevati kupovinu novog donjeg rublja. I na kraju, možda ćete željeti nositi grudnjak dok spavate ako ste nedavno operirali dojke jer bi to moglo umanjiti postoperativnu bol.

Razlozi zbog kojih ne biste trebale spavati u grudnjaku
Spavanje u donjem rublju ipak može dovesti i do nekih neželjenih efekata, osobito ako nosite neodgovarajuće donje rublje. Ako nosite uzak ili mali grudnjak, on će se ukopati u kožu, a to može dovesti do iritacije i boli. “Ako primjetite ijedan od ovih simptoma, prestanite nositi grudnjak noću”, kaže Ross. Ona napominje da ovi simptomi nekada mogu biti uporni, te da će manjem broju žena trebati i terapija: krema, losion ili gel.

Kakav grudnjak za spavanje izabrati?
Ako i poslije svega želite nositi grudnjak za spavanje, potražite onaj koji vam pristaje poput rukavica. “Nemojte birati seksi grudnjake koji nisu udobni. Grudnjak za spavanje ne smije stezati prejako, morati biti napravljen od super mekog materijala. Ne treba vam čipka, niti oštri šavovi, ništa što može izazvati iritaciju. Također, grudnjaci sa žicom nisu dobra opcija za noć”, objašnjava dr. Ross.

Foto: Unsplash

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.