Smetaju vam ožiljci? Ovo su sastojci u kremama na koje morate obratiti pozornost

by | 23 veljače, 2021
ožiljci

Neki od nas su u stanju prihvatiti ožiljke kao svjedočanstvo o svom životu, dok bi drugi željeli da oni nestanu. Kakav god da je vaš stav o ožiljcima, nije naodmet znati koje sastojke moraju sadržati dobre kreme protiv ožiljaka.

Neka ožiljak dobro zaraste
Ovo je prvi uvjet za liječenje ožiljaka. Pustite da prođe neko vrijeme i da se formiranje ožiljka u potpunosti završi. Koliko je to točno vremena? Teško je reći. Ako ste imali operaciju na trbuhu trebat će vam više vremena nego da liječite ožiljak od pubertetske akne, to je sigurno.

Morate pričekati ne samo da se uklone konci i da se pojavi crveni trag, već i da se koža pojavi preko budućeg ožiljka. Tek tada možete početi razmatrati mogućnosti liječenja ožiljka.

Maknite se sa sunca
Druga važna zapovijed – ako se želite riješiti ožiljaka, maknite se sa sunca. Prvih godinu dana nakon što ste stekli trag na tijelu, maknite se s UV zraka ili koristite kremu s jakim zaštitnim faktorom. Izlaganje suncu, potvrđuju dermatolozi, može izazvati da vaš ožiljak promijeni boju ili da zadeblja. Promjene koje izazove sunce mogu trajati i do 18 mjeseci.

Što treba sadržavati dobra krema protiv ožiljaka?

Birajte silikon
Kako tvrdi Suzan Obagi, izvanredna profesorica dermatologije i plastične kirurgije na Sveučilištu u Pittsburghu, znanost je pokazala da su najbolji proizvodi sa silikonom.

Mnoge studije pokazale su da silikonski gel značajno smanjuje pigmentaciju i visinu ožiljaka. Objašnjenje je jednostavno: silikon pomaže da se stvori okluzivna barijera oko rane. Tako se sprječava gubitak vlage.

Kad koža naglo gubi vlagu, to pospješuje proizvodnju kolagena. Kolagen, generalno, nije loš, ali u slučaju zarastanja on baš i ne pomaže. S obzirom na to da se luči u velikoj količini, ne stvara lijepu, ravnomjernu rešetku kao na zdravoj koži, nego stvara brazde poznate nam kao ožiljak.

Primjena silikonskih gelova može pomoći u sprječavanju gubitka vlage i tako stati na put ovom procesu. Također, liječnici savjetuju da izaberete gel, a ne kremu jer gel bolje prodire u tkivo ožiljka.

Iskoristite retinoide
I retinoidi mogu biti od koristi kada je smanjenje ožiljaka u pitanju. Kreme s retinoidima uključuju se u njegu nekih mjesec dana nakon stvaranja ožiljka i koriste se svakodnevno. Oni pomažu da crvenilo nestane i da se smanji razlika u boji kože i boji ožiljka.

Bez obzira na to koji put odabrali za njegu ožiljaka, znajte da “ništa ne može u potpunosti maknuti ožiljak”. Rezultat koji možete očekivati jest tanka, elegantna bijela linija.

Foto: spukkato/Getty Images via Guliver