“Skinimalizam” je najveći beauty trend 2021.

by | 12 siječnja, 2021
skinimalizam

Vjerujete li da je kožu moguće njegovati sa samo tri kozmetička proizvoda? Dermatolozi tvrde upravo to i predlažu novi trend ljepote za 2021. godinu – “skinimalizam”. Jedno je sigurno: u 2021. godini svi će zagovarati minimalizam u njegovanju kože, o čemu smo vam već i pisali.

S početkom nove godine, svi smo skloni velikom spremanju. Uređujemo svoje domove, ladice s donjim rubljem, pa čak i svoje torbice. Ipak, police u kupaonici su vrlo često i dalje pretrpane. Jer kako inače bez svih tih kozmetičkih proizvoda? Jedna krema za dan, jedna za noć, ona za usne i ona za područje oko očiju. Jedna protiv bora i ona koja hidrira, a gdje je tu njega tijela?! Upravo ovdje uskaču u priču dermatolozi i njihov “skinimalizam”. (Pročitajte: Skincare navike kojima biste trebali dati šansu u novoj godini)

Njega kože lica je neophodna, ali previše kozmetičkih sredstava i šminke može izazvati kontraefekt. Zato se vraćamo na ono što se zove osnovna njega kože.

Previše kozmetičkih proizvoda šteti koži
Ako nanosite previše kozmetičkih sredstava možete izazvati iritaciju, suhu kožu, crvenilo… “Pretjerivanje sa šminkom ili s kozmetičkim proizvodima može pogoršati stanje kože. Kako što može pogoršati postojeće probleme, može stvoriti i nove”, kaže Melissa Kanchanapoomi Levin, dermatologinja.

Stvar je u tome što je vašoj koži potreban odmor. Ona mora “disati” i “živjeti”. Zato svi dermatolozi predviđaju da će osnovna njega kože ili “skinimalizam” postati vodeći trend ljepote u 2021. godini.

Što je “skinimalizam”?

Vrlo jednostavno – “skinimalizam” je ništa drugo nego minimalizam u njegovanju kože i rutini šminkanja. Prvi korak u “skinimalizmu” je da pobacate sav višak skupih kozmetičkih sredstava. Vaša dnevna rutina njege kože trebala bi sadržavati samo osnovne korake koji će dozvoliti vašoj koži da prirodno zablista. A to znači da nema ni prikrivanja takozvanih nedostataka. (Pročitajte: Kako se i kad pravilno brinuti o osjetljivom okoloočnom području)

“Skinimalizam”, kažu dermatolozi, trebao bi vam uštedjeti i vrijeme i novac. “Toliko je ljudi potrošilo nevjerojatnu količinu novca na razne proizvode, isprobalo toliko različitih trendova njege kože i potpuno su frustrirani”, kaže dr. Levin.

Rješenje je, osim ako vaša koža doista ima neki teži dermatološki problem, pojednostavljena verzija dosadašnje dnevne rutine. Korištenje krema s višestrukim djelovanjem također je poželjno. Dakle, ne morate se odreći baš svih omiljenih kozmetičkih preparata.

Što podrazumijeva osnovna njega kože?

Osnovna njega kože bazira se na tri koraka. Prvi je korak, naravno, čišćenje lica. Drugi je baziran na održavanju vlažnosti kože lica kako ne biste prijevremeno dobili bore. Treći korak je zaštita vaše kože od UV zračenja.

Da biste ovo ostvarili potrebna su vam tri kvalitetna preparata:

– preparat za čišćenje lica
– hidratantna krema
– krema za sunčanje (prilagođena koži lica)

Jasno, ne morate na ovome završiti listu, nego slobodno možete dodati proizvode koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama. Netko će koristiti kremu protiv bora, nekome je potrebna krema za područje oko očiju, netko se bori s aknama“Ideja koja stoji iza ovog specifičnog minimalizma je da se koristi najmanji mogući broj sredstava, a da se postigne rezultat”, kaže dr. Levin.  Preporuka dermatologa je da se ovoj rutini svakako doda i antioksidativni serum jer on se bori protiv slobodnih radikala.

Kako se šminkati?

Kad je šminka u pitanju, “skinimalizam” preporučuje prirodan izgled. Dakle, ako niste naučile konturirati, ne trebate očajavati. Vaša šminka zvana podloga, maskara, rumenilo (možda i sjaj za usne) napokon je trend ljepote!

Foto: Polina Lebed/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.