Mogu li zaštitne maske uzrokovati sindrom suhog oka? Evo što morate znati

by | 16 listopada, 2020

Nošenje zaštitne maske za lice je, kao glavni način sprječavanja širenja virusa COVID-19, neophodno. Međutim, maske mogu izazvati i neke neželjene efekte, poput prištića, zamagljenih naočala i iritacija lica. Izvještaj objavljen u časopisu Ophthalmology and Therapy opisuje kako je došlo i do porasta slučajeva iritacije oka (tu spada i tzv. suho oko) kod ljudi koji redovito nose maske. Među pacijentima su i oni koji nikada ranije nisu imali problem sa suhim očima.

Što je uopće sindrom suhog oka? To je stanje do kojeg dolazi kad količina ili kvaliteta suza nisu odgovarajući. Ovo je prilično čest problem i može izazvati neugodne simptome, uključujući osjećaj grebanja i peckanja, crvenilo, osjetljivost na svjetlost i zamućen vid. Javlja se dojam da je u oko upala neka sitna čestica koja izaziva nagon za trljanjem. Neugodno i ponekad bolno stanje može biti uzrokovano mnoštvom različitih stvari. Na pojavu suhog oka utječu bolesti, uzimanje određenih lijekova, laserska operacija oka, izlaganje vjetrovitom, zadimljenom ili suhom zraku i predugo gledanje u ekrane.

Pročitajte: Higijenska torbica za zaštitnu masku s potpisom domaćeg brenda inovativni je dodatak sezone

Može li suho oko biti izazvano nošenjem maske za lice?

Povezanost suhog oka s nošenjem maske za lice je novina i ne postoji znanstvena literatura na tu temu. Dakle, točan uzrok se ne zna jer zasad nije proučavan. Pretpostavlja se da problem može ležati u protoku zraka. Kad izdahnete, a maska vam ne prianja čvrsto uz lice, zrak struji prema površini očiju, što potiče isparavanje koje može isušiti oči. S druge strane, nepravilno stavljena maska može ometati normalni rad kapaka. Neki liječnici su također primijetili da maske mogu lagano spustiti donje kapke, što otežava normalno treptanje koje je bitno za zdravlje površine oka.

Kako stati na kraj problemu? Pronađite masku koja dobro “leži” na licu. Podesive trake koje stoje iza ušiju pomoći će vam da osigurate čvršće “legne”. Noću na oči stavite tople obloge što će pomoći u stimuliranju žlijezda na kapcima. One su odgovorne za lučenje ulja koje je važan sastavni dio suza. Korištenje kapi za oči nekoliko puta dnevno također može pomoći. Preparati na bazi ulja mogu biti djelotvorniji, ali koristit će vam samo ako ne nosite leće.

(Pročitajte: 5 stvari koje vas mogu dovesti do vaginalne gljivične infekcije)

Foto: Unsplash

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.