Riješite se prištića uz savjete dermatologa

by | 20 studenoga, 2020

Prištići nastaju kada se mrtve stanice kože, ulje i različita prljavština nagomilaju unutar pora.

Komedogena kozmetika i šminka produbljuju problem jer kada prljavština i ulje blokiraju folikulu, razvijaju se bakterije i upala. Prištićima su posebno skloni ljudi s masnom kožom jer se njihove pore lako začepe zbog viška ulja. Ako se prištići upale i postanu bolne, nastaje gnoj, nusproizvod imunog odgovora tijela.

Kako izgleda borba protiv prištića?

Najbolji su proizvodi sa salicilnom kiselinom ili retinoidima. Salicilna kiselina probija ulje i ulazi u dubinu pora izbacujući sve ono što je nagomilano. Što se tiče retinoida, ti antiage sastojci potiču aktivnost stanica, što sprječava nakupljanje mrtvih stanica koje blokiraju pore. Jače formule dobivaju se isključivo na liječnički recept, ali i one slabije su vrlo djelotvorne. Kako biste spriječili nastanak prištića, pri odabiru sredstva za čišćenje lica i hidratantne kreme, opredijelite se za onu koja je bez ulja ili je nekomedogena.

Na prištiće utječe i životni stil, pa se potrudite da uvijek skinete šminku prije spavanja (da ne bi začepila pore). Ne zaboravite redovito čistiti mobitel ili bilo što što dolazi u dodir s vašim licem. Često mijenjajte jastučnice kako se bakterije i ulja ne bi nakupili i prenijeli na lice.

Istiskivanje
Prištiće nemojte istiskivati jer ćete pogoršati upalu i stvoriti ožiljke. Posjetite dermatologa koji će ih istisnuti ili napraviti kemijski piling i tako smanjiti izbijanje novih. Glavno pravilo za njegu lica glasi da što manje dirate po njemu, to bolje.

Ako se ipak želite sami izboriti s prištićima, pratite ove korake: odmah nakon čišćenja kože, na lice stavite topli mokri ručnik koji će proširiti pore. Jagodicama prstiju nježno stisnite kožu oko bubuljice. Ako nakupljeni sadržaj ne izađe iz dva pokušaja, trebate odustati. Prejak pritisak, forsiranje i gnječenje imaju kontraefekt i dovode do stvaranja ožiljaka. Kada završite s istiskivanjem, nanesite sredstvo s benzoil peroksidom koji će se pobrinuti za eliminaciju bakterija. Izbjegavajte šminkanje sve dok ranica na licu ne zaraste.

Foto: Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.