Poliglutaminska kiselina novi je hit sastojak u njezi kože

by | 3 veljače, 2021
Poliglutaminska kiselina

Na sceni je novi superheroj koji će vam pomoći da poboljšate svoju rutinu njege kože. Upoznajte poliglutaminsku kiselinu!

Svi smo već odavno postali veliki obožavatelji hijaluronske kiseline, molekula šećera koje vaše tijelo prirodno proizvodi, ali i koja je čest sastojak proizvoda za njegu kože koji pojačava hidrataciju. Znanstvenici hvale ovaj sastojak zbog njegove sposobnosti da veže i do tisuću puta više vode od svoje vlastite mase.

Međutim, poliglutaminska kiselina je još jača: ona ima sposobnost vezati i do 5.000 više puta vode od vlastite težine. Sastoji se od lanaca aminokiselina dobivenih iz fermentirane soje i – poput hijaluronske kiseline – ona je, također, humektant. (Pročitajte: Čak i Alexandria Ocasio-Cortez koristi ovaj drogerijski skincare brend koji hvale svi dermatolozi)

“Humektant privlači vlagu iz okolne sredine i zadržava je u koži kako bi ona ostala hidrirana”, objašnjava dermatolog David Kim. S obzirom na to da zadržava vodu, poliglutaminska kiselina obrubljuje kožu i tako smanjuje nastanak finih linija na njoj, ali i pojačava elastičnost, pa koža izgleda mlađe.

“Poliglutaminska kiselina, također, može spriječiti enzim hijaluronidaza da rastvara hijaluron u dubljim slojevima vaše kože”, kaže dr. Kim.

“S obzirom na to da štiti zalihe hijaluronske kiseline, poliglutaminska kiselina pomoći će vam da koža ne bude suha već svježa i zdrava”, kaže i dermatolog Dhaval Bhanusali i dodaje: “Ona pospješuje i proizvodnju drugih hidratantnih kiselina, poput urokanske kiseline i mliječne kiseline.”

Ako imate suhu ili dehidriranu kožu, koristite i hijaluronsku i poliglutaminsku kiselinu za hidriranje kože. Ako imate masnu kožu, u svoju rutinu ubacite samo poliglutaminsku kiselinu kako bi održavala kvalitetu kože u ravnoteži. (Pročitajte: Viralan video objašnjava što maramice za čišćenje lica zapravo rade vašem licu)

Poliglutaminska kiselina

Dr. Bhanusali preporučuje uporabu kiselina u obliku seruma, koji sadrže najviše nivoa aktivnih sastojaka. Tekućinu utrljavajte u kožu prije nanošenja hidratantnog sredstva koje koristite svaki dan. (Pročitajte: Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?)

Foto: puhhha/Getty Images via Guliver