Otkrijte kako gotu kola može pomoći vašoj koži

by | 14 siječnja, 2021
gotu kola

Tigrova trava, gotu kola, centella asiatica. Kako god je zvali, ova biljka je novi beauty trend. Bogata je antioksidansima, pa smanjuje upale i hidratitira kožu.

Koliko je korisna gotu kola (centella asiatica)?

Iako je ova biljka relativno nov trend ljepote, zapravo se koristi stoljećima. Lista koristi od gotu kole izuzetno je dugačka.

Ova biljka bogata antioksidansima nosi mnoga imena. Uz one najpoznatije: tigrova trava, gotu kola, tu su i indijski pennywort ili azijski pennywort… U Aziji se koristi ponajprije za liječenje rana i za njegu kože. Legenda čak kaže da je ime tigrova trava dobila po tome što su se ove divlje životinje valjale u gotu koli kako bi sanirale rane nakon borbe. (Pročitajte: Koža vam je ispucala i suha? Ove hranjive zimske kreme riješit će problem)

“Visoke koncentracije aminokiselina, beta-karotena i masnih kiselina čine biljku jako korisnom”, kaže Mona Gohara, izvanredna profesorica dermatologije na Yaleu.

Gotu kola smiruje upaljenu kožu

“Protuupalna svojstva povećavaju hidrataciju kože i pomažu u smirivanju suhe, crvene, nadražene kože”, objašnjava dr. Shari Marchbein, dermatologinja iz New Yorka.

Upravo zbog ovih svojstava gotu kola smiruje upaljenu kožu. Preporučuje se za liječenje različitih stanja, a posebno psorijaze i ekcema. “Tigrova trava pojačava cirkulaciju i pokazalo se da povećava proizvodnju kolagena. Tako utječe i na čvrstoću i elastičnost kože”, kaže dr. Marchbein. (Pročitajte: Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?)

Kako se koristi gotu kola (centella asiatica)?

Ekstrakt biljke gotu kola možete primijeniti u gotovo bilo kojem koraku njege kože. Gotu kola ugrađena je u sredstva za čišćenje, tonike, serume i kreme. Tigrova trava se dugo zadržava na površini kože, pa joj je djelotvornost visoka. Kreme koje sadrže tigrovu travu obično su zelenkaste. Dermatolozi kažu da se mogu koristiti i ujutro i navečer. Čak je preporučljivo koristiti ih nakon proizvoda s retinoidima jer smanjuju upale.

Foto: Holubenko Nataliia/Getty Images via Guliver