Vjerojatno se nalazi i u vašoj kremi za lice, no ime rijetko tko mu zna. Što je alantoin?

by | 8 veljače, 2021
Što je alantoin

Nije vam svejedno kakve kreme stavljate na lice i koji su njihovi sastojci? Ovo je tekst za vas. Upoznajte alantoin!

On nije popularan kao njegova kemijska “braća”, niti su njegovi efekti istraživani do sitnica, a opet je izuzetno popularan u kozmetičkoj industriji. Velika je vjerojatnost da se nalazi i u vašoj kremi za njegu lica.

Što je alantoin i za što je dobar?

Alantoin je sastojak većine proizvoda za njegu kože, ali se o njemu ne priča često kao o hijaluronu ili salicilnoj kiselini. Naše tijelo prirodno proizvodi ovaj spoj, ali za potrebe kozmetičke industrije, radi se i u laboratoriju. (Pročitajte: Nova kiselina koja polako preuzima tron u beauty svijetu)

Alantoin je koristan jer može umiriti kožu, hidratizira je, a ujedno uklanja i odumrle stanice s površine kože.

Neke su studije čak pokazale da alantoin u kombinaciji s ekstraktom luka može smanjiti ozbiljne kirurške ožiljke. Znači li to da on može pomoći i prilikom zarastanja ili liječenja upala, još ostaje za ispitati. (Pročitajte: Mali vodič kroz najpopularnije skincare sastojke – znate li što je najbolje za vašu kožu?)

Zašto se alantoin koristi u kozmetici?

“Ovo nije sastojak koji se koristi sam, već je obično podrška hidrirajućim formulama”, kaže David Petrillo, kemičar u domeni kozmetičke industrije.

Tako uz hijaluronsku kiselinu on pomaže u hidratiziranju. Kad ga kombinirate s glikolnom kiselinom, odličan je piling. Petrillo smatra da najviše koristi od alantoina imate kada ga koristite u kremama koje služe i hidrataciji i ublažavanju iritacija.

Dodatan savjet je: ako se odlučujete za kremu s alantoinom, obavezno provjerite je li u kombinaciji i neko okluzivno sredstvo (ono koje sprječava prekomjerni gubitak vlage). Alantoin izvlači vlagu iz najdubljih slojeva kože na površinu, pa je potrebno osigurati se od prekomjernog izvlačenja vlage kako ne bismo postigli kontraefekt. Jer jedino tako ćete, kako kažu kozmetolozi, postići puni učinak. (Pročitajte: Koliko je točno vremena potrebno da kozmetički proizvodi počnu djelovati?)

Foto: photoguns/Getty Images via Guliver