Nasljedstvo

by | 13 veljače, 2020

Vigdis Hjorth norveška je spisateljica rođena 1959. godine u Oslu. Studirala je filozofiju, književnost i političke znanosti. Autorica je čak 37 knjiga, uglavnom romana za djecu i odrasle. Romani su joj nagrađivani najprestižnijim književnim nagradama, poput nagrade Aschehoug (2025) i Nagrade norveških knjižara (2012.). Za knjigu Nasljedstvo nagrađena je Nagradom norveških knjižara (2016.) i Nagradom norveških književnih kritičara (2016.), a nominirana je i za prestižnu Nagradu Nordijskog vijeća.

U svojem je pisanju Hjorth istraživala životne odabire i što znači biti ljudskim bićem. Posebno ju zanima uloga žene u ljubavi i obiteljskim odnosima. „Pisanje je za mene uvijek bio pokušaj pridodavanja značenja svemu što nas okružuje“, izjavljuje.

Englesko izdanje romana „Nasljedstvo“, u prijevodu Charlote Barslund, našlo se u širem izboru za prestižnu National Book Award u kategoriji najbolje prijevodne književnosti. Bestseler u Norveškoj koji je osvojio sve važnije regionalne nagrade, „Nasljedstvo“ je u toj zemlji odjeknulo kao apsolutna književna senzacija. Već kao ugledna autorica, Hjorth je kao krunu svoje književne karijere objavila naslov koji je, neporecivim genijem, implicirao – ili je barem naveo ljude da to pretpostave – kako ju je vlastiti otac seksualno napastvovao kao dijete, a obitelj je se godinama kasnije praktički odrekla kad se u vezi toga s njima suočila. „Nasljedstvo“ je oduševilo književne kritičare, samo u Norveškoj je prodano u više od 150.000 primjeraka, na top listi norveških bestselera provelo je 23 tjedna, a međunarodna prava prodana su do sada na engleskom, švedskom, danskom, francuskom, njemačkom, bugarskom, hrvatskom jeziku…

Roman Nasljedstvo u Norveškoj je postao bestseler, između ostalog i zato što su čitatelji prepoznali autoričinu obitelj u priči o unutarobiteljskoj destrukciji, odnosno pročitali Nasljedstvo kao prikrivenu autobiografju Vigdis Hjorth. Njezina sestra Helga Hjorth bila je toliko uvrijeđena Nasljedstvom da je napisala vlastiti roman Fri vilje koji je također postao bestseler. Nasljedstvo počinje kao klasična priča o disfunkcionalnim obiteljskim odnosima. Četvero djece spori se oko nasljeđivanja dviju susjednih vikendica na otoku koje su oduvijek u posjedu obitelji. Dvije kćeri koje su se godinama brinule za posjed i roditelje dolaze u sukob s ostalo dvoje djece, koja su odavno prekinula svaki kontakt s obitelji. Tada na vidjelo izlaze dugo skrivane mračne i teške obiteljske tajne.

Nasljedstvo je mučna priča o pokušaju glavne junakinje da raščisti obiteljske odnose nakon očeve smrti. Pred više od dvadeset godina glavna junakinja prekinula je sve kontakte s članovima najuže obitelji nakon što je oca optužila za spolno zlostavljanje, a njezina majka i sestre nisu joj povjerovale. Vigdis Hjorth piše izvanrednu prozu: u dugim odlomcima unutarnjeg dijaloga prizivaju se sjećanja glavne junakinje koja je vode do suočavanja s očevom smrću i obiteljskim užasom koji ju je godinama držao u izolaciji.