Evo što trebate znati o mutiranom obliku koronavirusa

by | 25 prosinca, 2020

Vijest da se pojavio mutirani oblik koronavirusa danima je na naslovnicama. Saznajte je li vrijeme za paniku, koliko je mutirani koronavirus opasan i hoće li nas cjepivo štititi od njega

Novi oblik koronavirusa otkriven je u Velikoj Britaniji u rujnu (službenog imena SARS-CoV-2 VUI 202012/01), kako je izvijestio BBC News. Znanstvenici pretpostavljaju da je do sada svoj put našao do nekoliko velikih zemalja, kao što su Danska, Australija, Italija i Nizozemska, a sumnja se i da je stigao i do SAD-a. Jedino što je sigurno kad je riječ o ovom mutiranom obliku koronavirusa jest da se širi brže nego prethodne verzije. Do sada je čak 40 zemalja zabranilo ulaz Britancima.

I dok su oči svih nacija uperene u Veliku Britaniju, južnoafrička je vlada nedavno obznanila kako su identificirali ovu novu mutaciju koronavirusa (nevezanu za onu koja se pojavila u velikoj Britaniji). Znanstvenici tvrde da su dvije varijacije vrlo slične, ali ih zabrinjava to što su se pojavile sasvim neovisno jedna o drugoj. (Pročitajte: Možete li dobiti koronavirus više puta?)

Što znači VUI 202012/01?
Skraćenica koju nosi mutirana varijanta korone doslovno znači “varijanta pod istragom”. Brojevi koji su pridruženi ovoj skraćenici označavaju 2020 godinu, mjesec prosinac. Onih 01 koji se nalaze iza kose crte znače da je u pitanju prva ovakva varijanta virusa. (Pročitajte: Je li cjepivo protiv virusa COVID-19 učinkovito?)

Koliko god ove vijesti zvučale zastrašujuće, nema mjesta panici. Prije svega, važno je znati da ovo nisu prve mutacije od pojave koronavirusa. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Americi, od početka pandemije otkriveno je 4000 različitih mutacija koje izazivaju istu bolest.

Prema posljednjoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature, ono što bi nas trebalo zabrinjavati kad je riječ o ovim mutacijama je njihova potencijalna sposobnost da prevare naša antitijela. Time bi napore da se pronađe cjepivo učinili uzaludnim.

“Varijanta pronađena u Velikoj Britaniji širi se brže nego dosadašnje mutacije. Dok osoba zaražena “običnim” koronavirusom u prosjeku zarazi 1,1 čovjeka, osoba s mutiranim lancem zarazit će 1,5 ljudi”, kaže Robert Amler, dekan Medicinskog fakulteta u New Yorku. Što ga to čini tako zaraznim, znanstvenici još pokušavaju otkriti. Za sada, najvažnije je da ne izaziva teže simptome od do sada zabilježenih.

Hoće li cjepivo djelovati protiv mutiranog oblika korone?
Znanstvenici su zasad optimistični. Kako kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nema nikakvih podataka da je ijedna mutacija, pa ni ova, otporna na dosadašnje oblike terapije i cjepiva koja su dobila odobrenja. (Pročitajte: Kada će cjepivo protiv koronavirusa biti dostupno u Hrvatskoj?)

“Ovaj je virus manje podložan mutacijama od sezonske gripe. Virus gripe mijenja se jako brzo, zato se i moramo cijepiti neprestano. Koronavirus se daleko sporije mijenja i te su promjene manje drastične”, kaže Amler.

Otkrivaju li testovi mutirani oblik koronavirusa?
Isti je odgovor kao i za cjepiva: da, otkrivaju. Svi testovi koji su se i do sada primjenjivali u otkrivanju virusa COVID-19, mogu se primjenjivati i dalje. Dakle, PCR i dalje ostaje najpouzdaniji test.

Trebamo li biti zabrinuti zbog mutacija koronavirusa?
Ne pretjerano. Dvije najvažnije stvari ostaju nepromijenjene: cjepivo je i dalje djelotvorno, a simptomi nisu teži. “Ne možemo znati što će se događati u budućnosti, ali u ovom trenutku, nema mjesta panici”, kaže Amler. (Pročitajte: Kakve je posljedice pandemija koronavirusa ostavila na naše menstrualne cikluse?)

Bez obzira na to je li virus mutiran ili nije, on je i dalje visoko zarazan i sposoban okončati život. Zato, poručuje Amler, važno je da i za vrijeme blagdana nosimo masku i pazimo na socijalnu distancu.

S obzirom na to da se situacija s koronavirusom konstantno razvija i znanstvenici dolaze do novih podataka, imajte na umu da su ovo podaci dostupni u vrijeme objave ovog članka. Predlažemo da najnovije informacije vezane za koronavirus pratite i na službenim stranicama WHO, HZJZ te  koronavirus.hr

Foto: Serhii Sobolevskyi/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.