Može li se od stresa dobiti temperatura?

by | 2 studenoga, 2020

Stres može imati veliki utjecaj na funkcioniranje organizma. On može stati na put kvalitetnom spavanju, imati posljedice na probavu, pa čak i utjecati na preskakanje menstrualnog ciklusa.

Zbog toga što stres toliko utječe na nas u svakom smislu, razumljivo je zašto mnoge zanima odgovor na pitanje – može li se od stresa dobiti temperatura, odnosno, oponašaju li njegovi simptomi one pravih bolesti.

Naime, istraživanja povezanosti stresa i temperature – posebno vrste groznice koja se naziva “psihogena groznica” – nije dovoljno razrađeno, ali mi vam prenosimo vezu koju stručnjaci pokušavaju objasniti. (Pročitajte: Brie Larson predlaže 39 tehnika za ublažavanje osjećaja stresa i panike)

Može li stres izazvati povišenu temperaturu?

Prvo, da razjasnimo što je uopće “povišena temperatura”. Odrasla osoba ima groznicu kada je njegova temperatura tijela iznad 37,2 °C do 37,5 °C, ovisno o dobu dana. Iako se smatra da je normalna tjelesna temperatura oko 37,2 °C, regularni opseg je negdje između 36,1 °C i 37,2 °C.

Povišena temperatura obično ukazuje na infekciju ili druge bolesti i ne postoji značajno istraživanje koje dokazuje bilo kakvu vezu između stresa i porasta tjelesne temperature, kaže liječnik Donald Ford za Health: “Stres može prouzrokovati neke fiziološke promjene poput toga da se zarumenite. Ali, to ne utječe na tjelesnu temperaturu.”

Međutim, iako sâm stres možda neće moći izravno izazvati povišenu temperaturu, može nanijeti ozbiljnu štetu vašem tijelu – a to neizravno može rezultirati groznicom. Preciznije, kada ste pod stresom tijekom dužeg vremenskog perioda to može oslabiti ili promijeniti imunološki sustav vašeg tijela, kako kaže dr. Ford.

Alka Gupta, dr. iz New Yorka, dodaje da stres “može oslabiti vaš imunitet, čineći vas podložnijim na virusne ili druge infekcije”, što zauzvrat može izazvati temperaturu. (Pročitajte: Majčinstvo je ponekad užasno stresno, naučite smanjiti stres i rasporediti obveze)

Što je “psihogena groznica”?

Kad na Googleu upišete: “Može li se od stresa dobiti temperatura?”, vjerojatno ćete pronaći nešto što se naziva – psihogena groznica, za koju se pretpostavlja da je upravo to: groznica kao rezultat stresa. Međutim, malo je istraživanja provedeno na temu psihogene groznice (koja nije opće prihvaćeno stanje među liječnicima).

Većina informacija o psihogenoj groznici dolazi iz istraživanja iz 2015. godine koji je opisuje kao “psihosomatsku bolest povezanu sa stresom, posebno uočenu kod mladih žena“. Autor spomenutog rada dr. Takakazu Oka tu objašnjava da bi “visoka tjelesna temperatura tijela“ nekih ljudi mogla biti rezultat “psihološkog stresa”. Vrijedi napomenuti da “psihogena” znači da ima psihološko porijeklo, za razliku od fizičkog. (Pročitajte: 3 vizualizacije pomoću kojih ćete smanjiti anksioznost i negativnost iz života)

“Neki pacijenti dobiju visoku temperaturu kada su izloženi emocionalnim događajima, dok drugi imaju nisku temperaturu koja traje mjesecima, pa čak i godinama, bilo tijekom ili nakon situacija koja je dovela do kroničnog stresa”, objašnjava dr. Oka.

Istraživanje objašnjava da “mehanizam psihogene groznice još uvijek nije u potpunosti shvaćen”, ali dodaje da su studije provedene na životinjama pokazale da psihološki stres može povisiti ili sniziti tjelesnu temperaturu.

Foto: Guliver/Getty Images

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.