Zašto je dobro imati kućnog ljubimca: Znanost otkriva 3 blagodati životnja za naše zdravlje

by | 31 listopada, 2020

Kućni ljubimci, pogotovo mačke i psi, oduvijek su bili izvor radosti, zabave, ljubavi i nezamjenjivog društva. Ova je činjenica još jednom došla do izražaja posljednjih nekoliko mjeseci, tijekom karantene. Svi koji dom dijele s ovim krznenim stvorenjima znaju koliko su se upravo njima okretali kad je riječ o utjehi, naklonosti i druženju u najtežim trenucima.

Zato ne čudi činjenica da su upravo u posljednjih nekoliko mjeseci mnoge napuštene životinje pronašle svoj dom.

Znanost također objašnjava želju i potrebu da provodimo vrijeme s ovim četveronožnim prijateljima, kao i razloge zašto nas kućni ljubimci čine nježnijim i emotivnim.

Blagodati posjedovanja krznenog prijatelja

Brojne studije dokazale su da kućni ljubimci imaju opuštajući efekt na ljude. Istraživanja pokazuju da interakcija s njima može smanjiti krvni tlak i nivo hormona stresa – kortizola. (Pročitajte: 5 načina za svladavanje stresa, teških emocija i nemotiviranosti)

Baš kao što nam je potreban ljudski kontakt, odnosno druženje, da bismo živjeli sretnim životom, tu istu vezu i povezanost možemo stvoriti sa psom ili mačkom. Osjećaj ispunjenosti koji nastaje kada provodite vrijeme s kućnim ljubimcem dovoljno je objašnjenje zbog čega ljudi imaju potrebu za njima.

Ljubimci nas čine aktivnijima. Odlazak na trčanje ili planinarenje sa psom je sjajan oblik vježbanja, ali to nije sve. Njihova potreba za boravkom vani i sreća koju osjećaju kada ste u prirodi može i vas inspirirati da ustanete i izađete na zrak. Da ne spominjemo to koliko boravak na svježem zraku utječe na poboljšanje raspoloženja.

Čupavi prijatelji postižu da se osjećamo dobro. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da samo gledanjem u oči ili njuškicu ljubimca dobivamo “nalet” oksitocina i prolaktina, hormona zbog kojih se osjećamo blaženo.

“Američko udruženje za srce” objavilo je istraživanje o zdravstvenim prednostima koje kućni ljubimci donose vlasnicima. Naime, oni su pronašli vezu između provođenja vremena sa životinjama i smanjenja rizika od bolesti srca, nižeg kolesterola i veće šanse za preživljavanje srčanog udara. (Pročitajte: 4 jednostavna načina za rješavanje stresa u vrijeme slobodnih dana)

Zašto je dobro imati kućnog ljubimca

Nedavna anketa provedena nakon karantene među vlasnicima kućnih ljubimaca donijela je zaključke da ljubimci pomažu ljudima u njihovoj borbi s depresijom i anksioznošću.

Psi i mačke pomažu nam da budemo organizirani. Oni imaju svoje rutine i svoj dnevni raspored koji moramo poštovati, a upravo to i nama pomaže da budemo disciplinirani i bolje organizirani.

Kućni ljubimci postižu da se osjećamo voljeno. Znanost pokazuje da kada mazimo pse i mačke, naša tijela oslobađaju oksitocin, hormon zbog kojeg se osjećamo smireno, zadovoljno i cijenjeno.

Zar nisu ovo dovoljni razlozi da udomite jednog (ili više) krznenih prijatelja, ili da ih cijenite više, ako ste među onim sretnicima koji već dijele život s njima?

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.