Možete li dobiti koronavirus više puta?

by | 3 studenoga, 2020

Na pitanje je li moguće koronu dobiti dva puta, ne postoji konačni odgovor jer je to polje još uvijek predmet znanstvenih analiza i istraživanja. Međutim, postoje novi dokazi koji potvrđuju da je tako nešto moguće. Dokumentirani su prvi slučajevi reinfekcije na svijetu, koji pokazuju da COVID-19 može napasti organizam više puta.

Prema pisanju časopisa Health, čovjek srednje dobi inficiran je po drugi put, četiri mjeseca nakon što mu je prvi put ustanovljena korona. Prema podacima lokalnog bolničkog protokola, on je prvi put hospitaliziran u ožujku. Imao je blage simptome infekcije, a otpušten je nakon oporavka i dva negativna testa na prisustvo virusa. Na testu napravljenom 15. kolovoza, ispostavilo se da ponovo ima virus, ali ovoga puta bez bilo kakvih popratnih simptoma. (Pročitajte: Kakve je posljedice pandemija koronavirusa ostavila na naše menstrualne cikluse?)

Pretpostavlja se da je u pitanju soj koji je bio rasprostranjen u Europi tijekom srpnja ili kolovoza, donekle različit od onog koji je izazvao prvu infekciju. Istraživači kažu da je to dokaz kako se istim virusom netko može zaraziti više puta. Navedeni slučaj potvrđuje da tijelo proizvodi odgovarajuća antitijela, što je važno za proizvodnju cjepiva protiv COVIDA-19, ali da se njihova razina tijekom vremena mijenja. Pojedine studije provedene u Kini pokazale su da nivo antitijela drastično opada i to nakon samo dva ili tri mjeseca od infekcije. To znači da, čak i ako ste preležali COVID-19, ponovno možete oboljeti. (Pročitajte: Koronavirus i trudnoća: Dvije su nam žene otkrile svoja iskustva s trudnoćom za vrijeme izolacije)

Pojedini slučajevi potvrđuju da se korona može dobiti dva puta

I dok znanstvenici neprekidno otkrivaju nove detalje u vezi s koronavirusom, više podataka imaju o nekim drugim, sličnim virusnim infekcijama. Najčešće se, nakon neke bolesti, u tijelu pacijenata stvaraju antitijela. Ona ga čine imunim na ponovljenu infekciju koju izaziva isti virus. Zašto to nije slučaj i s COVIDOM-19, ostaje za utvrditi.

Foto: Guliver/Getty Images

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.