Koliko je točno vremena potrebno da kozmetički proizvodi počnu djelovati?

by | 16 siječnja, 2021
kozmetički proizvodi djelovanje

Ponekad može biti veoma frustrirajuće čekati da proizvod koji smo kupili počne djelovati. Pitanja koja se tada prirodno javljaju, poput “jesam li bacila novac” i “ima li ovaj proizvod uopće svoju korist” normalna su.

Svi popularni kozmetički proizvodi zahtijevaju određeni period prije nego što počnu djelovati. To od vas zahtijeva da ih nanosite redovito, u skladu s uputstvom i da budete strpljivi. Ovaj je problem adresirala i dermatologinja na TikToku, koja je svoje pratitelje odlučila potaknuti na to da ustraju u njezi koju su odabrali. TikTok video ove dermatologinje (@aminathepharmacist) u kojem objašnjava koliko određenim proizvodima treba vremena da počnu djelovati  postao je viralan, no na isto pitanje opširnije su odgovorili i dermatozi za Shape. (Pročitajte: Viralan video objašnjava što maramice za čišćenje lica zapravo rade vašem licu)

“Prije svega, svaki od sastojaka zahtijeva svoju rutinu, ima određeni način djelovanja i koristi su od njih različite”, kaže Janelle Vega, dermatologinja.

Kako Vega napominje, važno je znati što kozmetički proizvodi zaista mogu učiniti, ali i to da se razlikuju prva poboljšanja od maksimalnog učinka nekog kozmetičkog sredstva. Za većinu kozmetičkih preparata potrebno je 12 tjedana da bi pokazali maksimalan učinak. Ipak, prve promjene mogu se uočiti već poslije nekoliko tjedana. (Pročitajte: “Skinimalizam” je najveći beauty trend 2021.)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amina | Skincare Pharmacist (@aminathepharmacist)

 

Koliko točno treba čekati na djelovanje kozmetičkih proizvoda?

Vitamin C – četiri tjedna
Vitamin C je antioksidant i ujedno posvjetljuje kožu. Ipak, ova dva djelovanja ne pojavljuju se uvijek istovremeno, niti su podjednako izražena. Antioksidanti, čija je uloga da štite kožu, djeluju odmah poslije nanošenja. Kad je o posvjetljivanju riječ, vitamin C prvo sprječava stvaranje novih mrlja na koži, a tek onda počne posvjetljivati postojeće mrlje. Zato neko vrijeme izgleda kao da vitamin C ne djeluje, iako mi već osjetimo beneficije. Tek nakon četiri tjedna korištenja proizvoda s vitaminom C moći ćemo vidjeti prve efekte. Maksimalan učinak ćemo postići poslije čak 12 tjedana redovnog korištenja. (Pročitajte: Što su ceramidi i zašto su našoj koži izrazito potrebni?)

Salicilna kiselina – 12 tjedana
Salicilna kiselina djeluje na mitesere i akne. Ipak, da bi onda prodjelovala, moramo čekati nekoliko tjedana. Koliko točno, ovisi o stanju naše kože. Dermatolozi se slažu u jednom: oko dvanaestog tjedna korištenja učinak salicilne kiseline će već biti vidljiv.

Benzoil peroksid – dva tjedna
Ovaj spoj ubija bakterije koje izazivaju upaljenje akne i djeluje prilično brzo. Već kroz dva tjedna upaljene akne će se smiriti, koža će izgledati zdravije. Da bi bubuljice nestale, ipak je potrebno više vremena, obično oko šest tjedana.

Hijaluronska kiselina – djeluje odmah
Čim hijaluronska kiselina bude nanijeta na kožu, njezino djelovanje počinje. Ona zadržava vodu u našoj koži. Njezino djelovanje počinje nekoliko minuta nakon nanošenja i traje nekoliko sati. (Pročitajte: Otkrijte kako gotu kola može pomoći vašoj koži)

Retinol – do 12 tjedana
Jedan od najpopularnijih anti-age sastojaka – retinol, potiče obnavljanje kože jer je potiče na proizvodnju kolagena. S obzirom na to da retinol prvo mora pokrenuti naš unutarnji mehanizam i natjera tijelo da proizvodi potrebne supstance, za njegovo djelovanje neophodno je 4 do 12 tjedana. Osim anti-age djelovanja, retinol pročišćava pore i čisti kožu. Ovo djelovanje se može vidjeti već tijekom prvih šest tjedana korištenja.

Voćne kiseline (AHA)
Alfa hidroksi kiseline poznatije kao voćne kiseline pokazuju poboljšanje za tjedan do dva. Njihov je zadatak da skinu sloj mrtvih stanica i osiguraju sjaj koži lica. Želite li od voćnih kiselina i da vam “srede” depigmentaciju, onda ćete morati pričekati oko 12 tjedana.

Kofein – odmah
Kofein ublažava podočnjake i to tako što pospješuje prokrvljenost kože. Njegov efekt se pokazuje brzo, ali je utjecaj ograničen na period od najviše 24 sata. (Pročitajte: Smijemo li koristiti više od jednog seruma za lice istovremeno?)

Foto: Lordn/Getty Images via Guliver