Koliko dugo je prehlada zarazna? Evo što kažu stručnjaci

by | 12 studenoga, 2020

Koliko dugo je prehlada zarazna? Nažalost, možda nećete biti bezopasni čim vam nos prestane curiti.

Prehlada je kao što znamo vrlo česta pojava koju mnogi imaju i više puta godišnje. Ona je također i izuzetno zarazna. Naime, kako prenose stručnjaci, prehlada se širi zrakom, bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, pa čak i fekalnim materijama zaražene osobe (na primjer, ako netko tko je bolestan ne održava higijenu ruku nakon korištenja toaleta).

Čak i ako poduzimate sve potrebne mjere da se zaštitite – detaljno perete ruke, izbjegavate dodirivanje lica i klonite se bolesnih ljudi – velika je vjerojatnost da će vam se putevi susresti s bakterijama i virusima. Ali, i u tom slučaju, i dalje možete poduzeti korake da zaštitite nekoga drugog od sudbine koja vas je zadesila. (Pročitajte: Na koji način spavanje jača vaš imunološki sustav? Znanost ima odgovor)

Kao prvo, stručnjaci kažu da je period inkubacije prehlade – ili vrijeme između zaraze i prvih simptoma – oko dva ili tri dana. Nažalost, u to vrijeme ste možda najzarazniji, kaže dr. Jazmine Sutton za Health.

“Najčešće, prehlade uzrokuju virusi, a period kada ste najzarazniji je obično jedan do dva dana prije pojave simptoma i tijekom prva dva do tri dana od pojave simptoma”, kaže ona.

Ti simptomi o kojima dr. Sutton priča su tipični simptomi prehlade: bol u grlu, curenje iz nosa, kašalj, kihanje, glavobolja i bolovi u tijelu.

Koliko dugo je prehlada zarazna?

Kada se pojave simptomi prehlade, mogu trajati od nekoliko dana, pa i do dva tjedna, a u većini slučajeva prehlada najčešće nije zarazna nakon prvog tjedna. Međutim, to nije pravilo bez izuzetka. Naime, sve dok i dalje kašljete ili pokazujete bilo kakve simptome, možete biti i dalje zarazni.

“Ponekad ćete možda imati mučan kašalj koji traje još tjedan ili dva – nakon što se počnete osjećati bolje”, kaže dr. Sutton.

U rijetkim slučajevima možete biti zaraženi čak i nakon što simptomi nestanu. Razlog za to je nešto što se naziva rasipanje virusa (to nastaje kada se virus razmnožava unutar tijela, a zatim se pušta u okolinu – izdahom kada ispušta aerosoli ili kapljicama). (Pročitajte: Pomaže li preznojavanje kod oporavljanja od gripe i prehlade?)

Najbolje što možete raditi kako biste zaštitili sebe i druge tijekom sezone gripe: Nastavite s poduzimanjem neophodnih preventivnih mjera, poput pranja ruku i fizičkog udaljavanja od bolesnih ljudi. A ako se prehladite, možda bi bilo pametno pratiti vlastite simptome i pokušati se izolirati što je više moguće tijekom prvih nekoliko dana kada prehlada može biti najzaraznija. I nakon toga ostati na oprezu, sve dok ne budete skroz dobro.

Foto: Pexels

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.