Kako se izolirati kada doma imate oboljelog od koronavirusa?

by | 29 studenoga, 2020

Kako broj oboljelih od virusa COVID-19 neprestano raste, mnogi primjenjuju preventivne metode preporučene od Nacionalnog stožera i smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – socijalnu distancu, karantenu i samoizolaciju – kako bi izbjegli dolazak u kontakt sa zaraženima koronavirusom. No, što kada živite s nekim tko je pozitivan na COVID-19?

Sve pojedinosti o koronavirusu još uvijek nisu poznate, no istraživanja jedno znaju sigurno: zaraza koronavirusom unutar obitelji vrlo je snažna.
“Podaci sugeriraju da je širenje virusa unutar obitelji uobičajeno i da je odgovorno za probijanje bolesti unutar zajednice”, kaže za Health dr. Jaimie Meyer, specijalistica infektivnih bolesti. “Ovo dugujemo činjenici da se SARS CoV 2, koji izaziva novi koronavirus COVID-19, širi od osobe do osobe kapljičnim putem i pokreće se kada netko kašlje ili kiše”, kaže dr Meyer. (Pročitajte: Što se zasad zna o COVID-19 cjepivu, koliko je učinkovito i tko će ga prvi primiti)

Virus može preživjeti na raznim površinama određeni vremenski period, i smatra se da se širi od osobe do osobe kontaktom s tim površinama. Obje ove činjenice ukazuju na to da je dom onoga tko ima koronavirus točka žarišta za širenje bolesti.

Kako se izolirati u kući u kojoj ne živite sami?

Dr. Meyer naglašava da je najbolje zatvoriti se u kuću i ne puštati posjetitelje koji nemaju potrebu biti tamo. CDC objašnjava da njegovatelji mogu pomoći pacijentima za njihove osnovne potrebe u kući – nabavljanje namirnica, popunjavanje recepata, i druge osobne potrebe dok prate njihove simptome i komuniciraju s njihovim liječnikom ako postanu bolesniji – ali isto tako trebali bi ostvarivati mali, ako je moguće nikakav fizički kontakt s njima. (Pročitajte: Možete li dobiti koronavirus više puta)

“Nije dobro biti u sobi s nekim tko je bolestan. Ako je moguće omogućite im da imaju vlastitu kupaonicu i spavaću sobu”, rekla je dr. Meyer. Jako je bitan i čist zrak u svemu tome. “Zatvorite vrata, ali otvorite prozore da omogućite ventilaciju prostora.”

Ako ste u kontaktu s nekim tko ima virus, neka vam usta i nos budu prekriveni, najbolje kirurškom maskom. “Nemojte dijeliti čašu, jesti istim priborom iz iste posude i tako širiti bolest”, objasnila je dr. Meyer za Health.

“Ako ste u individualnoj izolaciji pijte mnogo tekućine, odmarajte, uzimajte od doktora propisane lijekove za snižavanje temperature, kašalj ili bolove u tijelu”, rekla je Meyer. “Obratite pažnju na simptome te zovite ako teško dišete.”

Doktorica je naglasila da je važno ostati u izolaciji i ako se osjećate bolje. “Može biti primamljivo napustiti izolaciju ranije. Ali veliki problem kod virusa COVID-19 je to što ljudi mogu nastaviti širenje virusa kapljičnim putem i tjednima poslije akutne bolesti”, objasnila je i dodala: “Zaštiti ćete svoje ukućane i okolinu od bolesti ako završite period izolacije u potpunosti.”

Foto: Unsplash

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.