Kako razlikovati COVID-19 od crijevne viroze?

by | 4 prosinca, 2020

Jedan od problema s kojim se liječnici suočavaju u dijagnozi i liječenju pacijenata zaraženih virusom COVID-19 je taj što uzrokuje mnoge simptome koji su karakteristični i za druge bolesti. Groznica, suhi kašalj i glavobolja mogu biti povezani s alergijama, gripom ili običnom prehladom. Mučnina, povraćanje i dijareja su uobičajeni simptomi crijevne viroze. Kako onda otkriti uzrok problema i znati imamo li COVID ili crijevnu virozu? (Pročitajte: Kako se izolirati kada doma imate oboljelog od koronavirusa?)

Te dvije bolesti prenose se na različite načine. Crijevna viroza se dobiva preko zaražene hrane ili vode, kao i neposrednim kontaktom sa zaraženom osobom. Virus je praćen proljevom, povraćanjem, grčevima i boli u trbuhu, groznicom i glavoboljom, a sve te neugodnosti obično prolaze nakon 5-7 dana, bez liječenja. Važno je da tijekom bolesti ne dođe do dehidracije jer se proljevom i povraćanjem gube velike količine vode.

COVID-19 ili crijevna viroza?

COVID-19 se širi kapljično, a često je praćen kašljem, groznicom, upalom grla, glavoboljom, otežanim disanjem, bolovima u tijelu ili mišićima, umorom. Osim toga, nerijetko se gubi osjet mirisa ili okusa i dolazi do povraćanja, mučnine i proljeva. (Pročitajte: Možete li dobiti koronavirus više puta?)

Da biste utvrdili imate li crijevnu virozu ili COVID-19, liječnici preporučuju da obratite pažnju na simptome gornjih dišnih putova te na gubitak okusa i mirisa. Upravo oni razlikuju gastroenteritis od virusa COVID-19. Nagovještaj da je u pitanju koronavirus, a ne crijevna viroza, bolovi su u grudima i kašalj, kao i nemogućnost da osjetite okus i miris. Iako se ti simptomi ne javljaju kod svih ljudi oboljelih od virusa COVID-19, oni gotovo nikad nisu pratioci želučane gripe.

Ako ste bili u kontaktu s nekim tko ima COVID-19, najbolji način da se postavi dijagnoza je testiranje na koronavirus.

Foto: Boris Jovanovic / Getty Images via Guliver