Jesu li i vašoj kosi potrebni antioksidansi?

by | 23 siječnja, 2021
kosa antioksidansi

Antioksidansi su moćni čuvari kože, ali podjednako važnu ulogu imaju i kad je u pitanju kosa. Baš zbog toga, njega kose bi, također, trebala obuhvatiti korištenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže antioksidanse. Zdrave i njegovane vlasi težnja su većine žena (ali i muškaraca), a gusta kosa nesumnjivo doprinosi samopouzdanju.

“Vjerovali ili ne, kosa je prirodni materijal s najvećom apsorpcijom na svijetu”, kaže američka znanstvenica Rolanda Wilkerson. Iz tog razloga, slobodni radikali se izuzetno lako vežu za nju. Destruktivni elektroni koji se nalaze u UV zrakama i zagađenom zraku nevidljivi su golim okom, ali vrlo opasni. Kad uđu u našu kosu, oni razgrađuju protein, koji je čini jakom, i oslabljuju njezinu strukturu. Da stvar bude gora, prašina i zagađenje mogu se nakupiti na vašem vlasištu, pojačavajući njegovu suhoću i perutanje. (Pročitajte: Pet boja kose koje će u 2021. godini svi nositi)

Oksidativni stres, također, može poremetiti ravnotežu vlasišta. To omogućava gljivicama (koje uzrokuju perut) da se namnože, oslobađajući štetne supstance koje oštećuju kosu. Tada na scenu stupaju antioksidansi. Oni se spajaju sa slobodnim radikalima i neutraliziraju ih, tako da se vlasi ne mogu dodatno oštetiti. (Pročitajte: Kako prikriti oštećenu kosu bez frizera tijekom lockdowna?)

kosa antioksidansi

Njega kose: Važni su antioksidansi i u kozmetičkim proizvodima i u hrani

Jedna studija pokazala je da antioksidans koji se ekstrahira iz artičoke uspješno štiti kosu od UV zraka i zatvara kutikulu vlasi, čineći je jakom. Podjednako učinkovit je i ekstrakt dobiven iz suncokretovih sjemenki. Cink, također, može biti od pomoći. Iako nije antioksidans, pomaže u rješavanju problema koje stvaraju slobodni radikali. Cink sprječava rast gljivica koje uzrokuju perutanje vlasišta, a uspješno ublažava čak i opadanje kose. (Pročitajte: Što je to Curly Girl metoda, kako utječe na kosu i zašto je stekla toliku popularnost)

Nanošenje proizvoda bogatih antioksidansima na kosu, kao i na kožu, svakako je potrebno, ali ne i dovoljno za njihovo zdravlje. Jako je bitno i da u svoj organizam putem prehrane unosimo vitamine i minerale. Tek tada, udruženim snagama onoga što nanosimo u tijelo i na njega, postići ćemo željeni rezultat, a to je njegovan izgled.

Foto: fizkes, iprogressman/Getty Images via Guliver