Jedno od najboljih mjesta za meditaciju je – pod vašim tušem!

by | 26 siječnja, 2021
meditacija pod tušem

Je li u pitanju put duhovnog razvoja, molitva, jedinstvo, stanje pojačane svjesnosti ili pak sve ovo zajedno… ne postoji precizan odgovor, no meditacija se najčešće opisuje kao svjesna prisutnost, ali i udaljavanje od vlastitih misli, promatranje sebe i svog ega s distance.

Postoje različite vrste i tehnike meditacije, a većina njih potiče iz budizma. One mogu biti vođene kad postoji netko tko usmjerava i vodi proces meditacije, dok je druga varijanta da se samo sjedi u tišini. Mnoge znanstvene studije danas pokazuju pozitivan učinak meditacije za naše zdravlje, a ako želite malo promijeniti svoje self-care trenutke tijekom pandemije, meditacija koju vam donosimo u nastavku mogla bi biti baš ona prava za vas. (Pročitajte: 3-minutna vođena meditacija koja će vas učiniti mirnijima i prisutnijima)

Meditacija

Ono što je sigurno je to da nam danas, definitivno, treba što bolji način da premostimo stres kojim je ispunjen svaki dan. Društvene mreže, stalna dostupnost i radno vrijeme koje gotovo nikad ne prestaje utječu na to da ljudi sve više žive pod puno većim stresom nego prije (bar kad je u pitanju svakodnevica). Stres, bolest 21. stoljeća, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, a bježanje od realnosti uz alkohol i narkotike sve je češća pojava. (Pročitajte: Ova meditacija učinit će vas sretnijima i najbolja je za početnike)

Stoga se okrenite meditaciji koja ne treba biti samo još jedan način za povećanje produktivnosti – ona treba biti i dublje preispitivanje naših želja i smirivanje uma. Deset minuta dnevne meditacije može nam pomoći da se povežemo sa sobom, ali na isti način i da se udaljimo od svega što smatramo da jesmo.

Meditacija pod tušem

Predlažemo vam još jedan zanimljiv način kako i gdje možete meditirati. Riječ je o meditaciji pod tušem!

Zašto ne biste vrijeme koje koristite za tuširanje iskoristili i kao ritual u kojem ćete se posvetiti sebi? Baš zato su dr. Shauna Shapiro i voditeljica podcasta Girlboss Radio Sophia Amoruso osmislile vođenu meditaciju: Boost Your Confidence, Up the energy i Release and Relax, inspiriranu Skintimate proizvodima za njegu. (Pročitajte: Što je kundalini meditacija i kako vam može pomoći kod anksioznosti?)

Shapiro objašnjava kako tuširanje može pokrenuti sva osjetila, zato – izaberite svoje omiljene mirise i potražite ih u nekoj od kupki po svom izboru. Tako ćete svoju meditaciju pod tušem učiniti savršenom. Mirisi će ovo iskustvo učiniti još boljim, a pomoći će vam da ostanete u sadašnjem trenutku.

Inače, osjet mirisa je izravno povezan s dijelom mozga koji upravlja strahovima, nagradama i emocionalnim sjećanjima. Stoga, dodate li miris koji volite u svoj topao tuš, možete pomoći svome mozgu u opuštanju i postizanju svojevrsnog meditativnog stanja uma. U svoj tuš ili općenito praksu meditacije možete uvesti i zemljana ili citrusna esencijalna ulja.

U slučaju da se trenutačno ne osjećate sigurno niti imate želje za meditacijom pod tušem, bitno je znati da meditirati, odnosno usmjeriti svoju pažnju na vlastiti dah te zvukove i mirise iz okoline, možete bilo kada i bilo gdje – od vožnje u javnom prijevozu, preko pranja suđa ili šetnje šumom, pa ovo smatrajte još jednim zgodnim načinom kako se opustiti i povezati sa svojim pravim bićem. “Meditacija nije komplicirana; radi se samo o bivanju prisutnima u trenutku u kojem jeste i mjestu na kojem jeste”, objašnjava Sophia, a mi se moramo složiti.

Foto: Maridav/Getty Images via Guliver