Je li depiliranje dlačica u nosu dobra ideja?

by | 21 siječnja, 2021
depiliranje dlačica u nosu

Pitate se kako izgleda i je li depilacija dlačica iz nosa dobro rješenje? Evo što trebate uzeti u obzir prije nego što se odlučite za ovaj tretman.

Depilacija bikini zone? Naravno. Skidanje dlačica s nogu voskom? Može, zašto ne. Ali što je s idejom o depilaciji nosnica? Izgleda da sve više ljudi stavlja vosak u unutrašnjost nosnica kako bi maknuli dosadne dlačice iz nosa. Ali, je li to dobra ideja?

Dlačice u nosu postoje s razlogom

Dlačice u nosnicama su izuzetno važne za respiratorni sustav. One su naša prva linija obrane jer pomoću njih filtriramo zrak koji udišemo. Dlačice u nosu su fizička prepreka, filter koji blokira veće čestice iz zraka i nečistoću, kao i mikrobe. Ukratko, dosadne dlačice u vašem nosu igraju važnu ulogu u zaštiti dišnih putova. Uklanjanje dlačica iz nosa predstavlja rizik od upale sluznice nosa, koje se prepoznaje po svrbeži, peckanju i kihanju. I ne samo to, ovom agresivnom metodom riskirate da bez dlačica u nosu, tog osnovnog i ključnog filtera, mikrobi dospiju u vaša pluća. (Pročitajte: Što je točno vampirski tretman lica i koje su njegove koristi?)

Profesionalna depilacija je najsigurnija

Ako ipak želite dlačice iz nosa ukloniti voskom, dermatolozi savjetuju da je depilacija dlaka iz nosa zadatak koji treba prepustiti profesionalcima. Pitate se zašto to ne biste napravili sami? Iz nekoliko razloga. Nos je glavno sjecište bakterija u tijelu. Ako se depilacija voskom ne napravi pravilno, može dovesti do uklanjanja ne samo dlačica nego i dijela kože. Tako se stvaraju otvorene rane koje se mogu inficirati bakterijama koje se već nalaze u vašem nosu. S druge strane, profesionalci su odjeveni da pravilno nanosi i uklanjaju vosak. Osim toga, oni mjere temperaturu voska i znaju kako sigurno i učinkovito ukloniti dlačice iz nosa bez oštećenja kože. Sve je važno, od vrste voska koji se koristi do temperature voska i konkretne tehnike depilacije. Jednostavno, previše je faktora da bi prosječna osoba mogla obaviti ovaj postupak kod kuće, osobito kada postoji rizik od potencijalne infekcije. Nikada ne treba depilirati nadraženu kožu, pa ako imate bilo kakvu ranicu ili neku vrstu iritacije u nosnicama, pričekajte s depilacijom. Da bi se rizik od infekcije sveo na minimum, dermatolozi savjetuju čišćenje nosnica – i prije i poslije depilacije – antibakterijskim sapunom. A da biste smanjili vjerojatnost upale ili iritacije, nanesite vrlo tanak sloj vazelina na unutrašnjost nosnica nakon depilacije. I znajte, što su dlake gušće i grublje, to je uklanjanje dlačica iz nosa bolnije, jer je za njihovo izvlačenje potrebna veća sila. (Pročitajte: 7 savjeta kako smanjiti bore na vratu i dekolteu)

Kako se na siguran način riješiti dlaka iz nosa?

Obrezivanje dlačica koje vire iz nosa daleko je sigurnija varijanta od depilacije. Možete jednostavno koristiti škarice za nokte ili obrve da biste odrezali vrhove dlačica koje strše i vidljive su ispod nosnica. Ipak, najbolje bi bilo da škarice imaju zaobljene vrhove radi veće sigurnosti. Postoje škare koje su posebno dizajnirane za trimanje dlačica iz nosa i njihovu uporabu dermatolozi savjetuju i preporučuju. Slično trimanju škaricama, postoji i električni trimer, kojim se dosadne dlačice iz nosa uklanjaju još jednostavnije i brže, bez boli. (Pročitajte: Viralan video objašnjava što maramice za čišćenje lica zapravo rade vašem licu)

Ako su dlačice izrazito duge ili ih iz nekih drugih razloga želite trajno ukloniti, možete otići na lasersko uklanjanje dlačica.

Čupanje dlačica pincetom nikako nije dobra ideja, kao ni uklanjanje dlačica voskom. Ovo je jako bolan način uklanjanja dlačica, a pritom i vrlo rizičan. Čupanjem dlačice iz korijena uklanja se folikul dlačice i tako se stvara podloga koja je podložna infekcijama i otoku. A bakterijska infekcija iz nosnica lako može krvotokom dospjeti do mozga.

Da rezimiramo: dlačice u nosu stvarno mogu biti gnjavaža, ali one su tu iz vrlo važnog razloga, pa biste možda ipak trebali dobro razmisliti prije nego što ih krenete ukloniti. (Pročitajte: “Skinimalizam” je najveći beauty trend 2021.)

Foto: Prostock-Studio/Getty Images via Guliver