Je li cjepivo protiv virusa COVID-19 učinkovito?

by | 17 prosinca, 2020

Kako će cjepivo protiv virusa COVID-19 tako brzo dobiti dozvole? Koliko je cjepivo djelotvorno? Cijepiti li se? Sva ova pitanja opsjedaju nas ovih dana, dok nas virus ponovo drži zatočene u izolaciji.

Pfizer i Moderna prve su tvrtke koje su u Americi zatražile dozvolu za svoje cjepivo. Prema podacima koje su dostavile tvrtke, cjepiva su više od 90 % djelotvorna. Ali, što to doista znači?

Kako djeluje cjepivo protiv korone?
Oba cjepiva protiv korone baziraju se na istom principu: informacijska RNA (messenger RNA). Do sada, uobičajeno je bilo da cjepiva sadrže neaktivne viruse. Korištenje dijela RNK-a virusa događa se prvi put u povijesti, a upravo ta inovacija, udružena sa saznanjem da se cjepivo razvija za 10 puta manje vremena od uobičajenog, zabrinula je mnoštvo ljudi. “Budući da mRNA tehnologija do sada nije korištena, cjepiva su strogo testirana”, tvrdi dr. Sarah Kreps, profesorica na Cornell Sveučilištu.

Je li mRNA tehnologija sigurna?
Tehnologija mRNA proučava se desetljećima, a koristila se i tijekom izrade pojedinih cjepiva koje su već u upotrebi. Znanost i medicina u međuvremenu su napredovale, pa su današnja cjepiva s mRNA daleko stabilnija i sigurnija. Znanstvenici, a to su oni koji doista znaju i razumiju kako ovaj sustav djeluje, tvrde da nema razloga za strah. Kroz cjepivo, u ljudsko tijelo se ubacuju dijelovi proteina koji se nalaze na površini aktualnog koronavirusa. Kad vaš imunološki sustav detektira ove proteine, on istog momenta dobiva poruku da mora da proizvesti antitijela. Kad proizvede antitijela, naš organizam uništava i izbacuje proteine virusa i tu informacijsku RNK, a antitijela ostaju. Zahvaljujući njima, organizam stječe mogućnost da se bori protiv virusa.

Koliko je djelotvorno cjepivo protiv virusa COVID 19?
Pfizer je početkom studenog priopćio da je njegovo cjepivo “više od 90 % djelotvorno” u zaštiti tijela od infekcije virusom COVID-19. Modernin rezultat iznosi 94,5 %. Ovi postoci znače da, ako primite cjepivo, nećete dobiti simptome virusa COVID 19. “Čak i ako bi se dogodilo da razvijete infekciju virusom, preležali biste najlakši oblik bolesti”, pojašnjava Thomas Russo, profesor zaraznih bolesti na Buffalo Sveučilištu.
Ono što se još ne zna je, hoćete li ako primite cjepivo, i dalje biti zarazni za druge ljude. Vi simptome nećete imati, ali bi se, u teoriji, moglo dogoditi da imate asimptomatski COVID-19 i da ga prenesete drugima potpuno nesvjesno. A to znači da najvažnije pitanje: Hoće li cjepivo spriječiti širenje virusa? i dalje ostaje bez odgovora.

Je li cjepivo protiv virusa COVID-19 sigurno za djecu?
Cjepiva nisu testirana na velikom broju djece, niti kod dovoljnog broja trudnica i dojilja, pa tu njeni rezultati i djelovanje ostaju nedovoljno ispitani. Tvrtke su istraživanja radile na djeci starijoj od 12 godina. “Iako podaci o djelotvornosti kod djece ostaju nepoznati, nema razloga da se misli da će efekt biti znatno drukčiji od onoga što pokazuju istraživanja”, kaže dr. Lewis Nelson, zaposlen na Sveučilišnoj bolnici u New Jerseyu. Sve u svemu, stručnjaci pozivaju ljude da budu strpljivi i da se cijepe kada mogu. Paralelno, medicinski timovi i tvrtke koje su razvijale cjepiva nastavit će pratiti njezin utjecaj i djelotvornost.

Foto: Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.