Hrčete i budite se umorni? Provjerite krije li se iza toga poremećaj

by | 10 prosinca, 2020

Apneja tijekom spavanja je poremećaj disanja do kojeg dolazi kad osoba spava, što dovodi do čestih buđenja tijekom noći. Ako se svakog jutra budite iscrpljeni, a partner se žali na vaše hrkanje, možda imate apneju, a da toga niste ni svjesni.

Opstruktivna apneja nastaje onda kada se dišni put zatvori, što dovodi do smanjenog protoka zraka. Brojni faktori mogu povećati rizik za nastanak apneje, uključujući pretilost, prijevremeno rođenje, velike krajnike, neuromišićne i hormonalne poremećaje, otkazivanje bubrega, srčanu insuficijenciju i neke genetske poremećaje. Najčešći simptomi apneje u snu su otežano ili isprekidano disanje, hrkanje, zadihanost u snu, prekomjerna dnevna pospanost i umor. Uz to, javlja se smanjenje pažnje, koncentracije i motoričkih sposobnosti. Suha usta ili glavobolja nakon buđenja, seksualna disfunkcija ili smanjen libido, depresija ili anksioznost također mogu ukazivati na apneju.

Kako se apneja tijekom spavanja može izliječiti?
Dobra vijest je da brojni tretmani mogu pomoći pacijentima s apnejom. Kod pretilih ljudi, simptomi se mogu ublažiti nakon mršavljenja iako to nije uvijek slučaj. Uz ostalo, postoji aparat za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima. Stavlja se preko nosa i sprječava kolaps dišnih puteva u snu.
Druga mogućnost liječenja uključuje dentalni uređaj koji se nosi tijekom spavanja, a koji donju vilicu vuče naprijed (samo nekoliko milimetara), čime odvlači jezik od zadnjeg dijela grla. Ako ništa od navedenog ne pomogne, na raspolaganju su i kirurške metode.

Pacijentima s apnejom u snu savjetuje se da promjene pojedine životne navike. Preporučuje se izbjegavanje alkohola neposredno prije spavanja jer on može narušiti san i mišiće još više opustiti, što dovodi do pada jezika i blokiranja dišnih puteva. Ako patite od apneje u snu, probajte spavati na boku jer i položaj tijela utječe na to hoće li jezik blokirati dišne putove ili ne.

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.