Hipotermiju možete dobiti i na temperaturama iznad nule, donosimo prve simptome

by | 11 prosinca, 2020

Pojam “hipotermija” obično povezujemo sa Sibirom i Aljaskom, debelim snijegom i temperaturama duboko ispod nule. I tu griješimo, kako upozoravaju liječnici. Čak i u umjerenijoj klimi poput naše možete patiti od hipotermije.

Hipotermija je neobično niska tjelesna temperatura. U principu, to je stanje u kojem tijelo počinje gubiti toplinu brže nego što je proizvodi. Javlja se kada se predugo izlažete niskim temperaturama. Kada tjelesna temperatura padne ispod 36 °C, to može negativno utjecati na mozak. A mozak koji ne funkcionira pravilno jednostavno ne može shvatiti da je trenutna tjelesna temperatura organizma ispod dozvoljene, a samim tim ne može ni reagirati na opasnost i zatražiti pomoć.

Hipotermija nije nešto što se događa samo na sibirskim temperaturama i u dubokom snijegu i ledu, kako mi obično doživljavamo smrzavanje. Medicina kaže da nam se hipotermija čak može dogoditi i na temperaturama iznad nule. Dovoljno je da dugo budete mokri, na hladnoj kiši ili da se prekomjerno znojite. Bebe i stariji ljudi su u većoj opasnosti od hipotermije.

Koji su simptomi hipotermije?
Kod odraslih, hipotermija će se pokazati na sljedeće načine:
Drhtavica
Umor ili iscrpljenost
Konfuzija
Gubitak pamćenja
Gubitak osjećaja u rukama
Pospanost
Nerazgovijetan govor

Bebe mogu imati dodatne specifične simptome: koža im je svijetlocrvena i hladna, a dijete je uz to neuobičajeno mirno i bez energije. Specifične promjene na koži mogu osjetiti i odrasli. U pokušaju da zagrije tijelo, mozak preusmjerava krv u trup, dok periferni dijelovi tijela ostaju slabije prokrvljeni. Zato koža počinje gubiti boju. Za pacijente koji primijete simptome hipotermije, vrijeme je od najveće važnosti. U težim slučajevima hipotermija može rezultirati trajnim oštećenjem unutrašnjih organa i kože, ozeblinama.

Što učiniti ako mislite da patite od hipotermije?
Budući da su konfuzija i gubitak pamćenja neki od simptoma, većina onih s hipotermijom nije u stanju pomoći sama sebi. Zato je važno da njihove simptome primijeti okolina. “Drhtavica je najvažniji simptom koji treba registrirati. Ona se javlja među prvim simptomima i jasan je znak da tijelo brzo gubi toplinu”, upozorava Baruch Fertel, liječnik u bolnici Cleveland. Ako neko prestane drhtati – a i dalje mu je jako hladno – važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Kad prestane drhtati, tijelo je odustalo od borbe i vrijeme ističe. Znakovi za paniku su i izmijenjeno stanje svijesti ili temperatura niža od 35 °C. Tada je obavezno potražiti liječničku pomoć.

Što poduzeti dok liječnici ne stignu?
Dok čekate medicinsku pomoć, pokušajte se što bolje ugrijati: prijeđite u topliju sobu ili nađite sklonište, skinite sa sebe mokru odjeću i odjenite suhu, pijte tople napitke. Kad pacijenta odvedu u hitnu pomoć radi hipotermije, prva stvar koju će liječnici učiniti jest zagrijavanje tijela. To se postiže uporabom deka, medicinskih jastučića za grijanje i toplih intravenskih tekućina. Zagrijavanje neće prestati dokle god organizam ne postigne uobičajenu tjelesnu temperaturu od 36 °C. “Jednom kad započnete zagrijavanje, ne smijete dozvoliti da temperatura opet padne. To mora biti stalno grijanje”, upozorava Fertel.

Foto: Unsplash, Pexels

HEALTH

© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE JE ZABRANJENA.