Najjednostavniji recept za zdrave energetske pločice

by | 6 prosinca, 2020

Zaobiđite kupovne keksiće i sami napravite zdrave, energetske pločice od tri sastojka. Mislite da je to nemoguće? Ovaj recept je dokaz da hranjive i ukusne pločice možete pripremiti lako i prilično brzo. Mali broj sastojaka štedi vrijeme jer nema dugotrajne pripreme, a osim toga, sigurni ste da u njima nema nepotrebnih sastojaka ili aditiva. (Pročitajte: Vrijeme je za toplu zobenu kašu od domaćih jabuka)

Ove energetske pločice napravljene su od indijskog oraha, datulja i čokolade, a svaki od tih sastojaka ima važnu ulogu:

Indijski orah: ovi neslani orašasti plodovi sadrže nezasićene masti zdrave za srce. Također su odličan izvor magnezija i bakra i dobar izvor vitamina K, željeza, fosfora, mangana i cinka.

Datulje: jedna datulja ima oko 66 kalorija, 18 g ugljikohidrata, 16 g prirodnog šećera i 2 g vlakana. Također sadrži male količine B-vitamina, kalcija, magnezija i kalija te nekoliko fitokemikalija (biljnih spojeva koji pomažu u sprječavanju i borbi protiv bolesti), uključujući antocijanine, karotenoide i polifenole. Datulje pomažu da se sastojci pločica povežu i dodaju im prirodnu slatkoću.  (Pročitajte: Za ove slasne muffine s borovnicama trebat će vam samo tri sastojka)

Čokolada: osim toga što doprinosi okusu, crna čokolada sadrži i teobromin, antioksidans koji dokazano pomaže u smanjenju upale i snižavanju krvnog tlaka.

Zdrave pločice s indijskim orahom

Sastojci:
1 šalica sirovog indijskog oraha, grubo narezanog
1 1/2 šalica datulja bez koštica
40 g crne čokolade
prstohvat soli

Priprema:
Prepecite indijski orah dok malo ne porumeni (3 do 4 minute), pa ga ostavite da se hladi najmanje 10 minuta. Zatim ga stavite u blender, pa dodajte datulje i sol te blendajte sve dok ne dobijete glatku pastu. (Pročitajte: Savršen nedjeljni ručak od samo tri sastojka)

Obložite manju staklenu posudu papirom, pa preko njega žlicom rasporedite masu. Utapkajte prstima kako biste poravnali. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 15 minuta.

Istopite čokoladu i prelijte je preko kolača, pa ga vratite u hladnjak na dva sata. Pažljivo izvucite papir i stavite kolač na dasku za rezanje. Oštrim nožem narežite na osam pločica i poslužite. Ostatak čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana. Dobar tek!

Foto: Tatiana Volgutova/voltan1/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.